Blog - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja


Egyre több kórház, egyre több orvos és egyre több kismama gondolja úgy, hogy első gyermekének császármetszéssel történt születése után is van lehetősége arra, hogy megszülje második kisbabáját hüvelyi úton.  Egyre többen ismerik a kifejezést VBAC (Vaginal Birth After Caesarean )

A császármetszés egy nagyszerű életmentő beavatkozás, aminek sok kismama és kisbaba köszönheti testi épségét napjainkban is. Mindezek mellett egy műtéti beavatkozás, aminek testi és lelki következményei vannak, ezért hacsak lehetséges érdemes a második gyermek szülését hüvelyi úton megpróbálni.

A gyermekágyról élőben beszéltem egy Facebook-os adásban.

Itt nézhetitek vissza a videót:

 

7 pont ahhoz, hogy szülési fájdalmaidat könnyebben éld meg

Nagyon megdöbbentő, hogy egyik legutóbbi posztomban milyen szélsőséges élményekről számoltak be anyukák saját szülési fájdalmaik kapcsán. Volt aki borzalmasnak, és szinte elviselhetetlennek, volt aki pedig felemelőnek érezte, és bármikor újra átélné szülése minden percét.
7 pontban próbálom összeszedni mi segíthet Neked abban, hogy szülésed élmény teli legyen, és a fájások megszelídült segítőid, ne pedig ellenségeid legyenek.

Teljesítményorientált világban élünk ahol mindent mérünk, tesztelünk, rangsorolunk. Nem könnyű manapság kismamának és anyának lenni egy ilyen világban.

Régen természetes volt, hogy ha valaki babát vár, terhes attól egy szeretetteljesen megkülönböztetett szerepbe került, de többé kevésbé élete szinte semmit nem változott. A terhesség alatt is dolgozott ugyanúgy, ha kellett fizikai munkát is. Étkezése, ruházkodása nem, vagy csak minimálisan változott. Orvos alig-alig látta és a „kiskönyv” 4 oldalas volt csupán. Nem mértek, nem kontrolláltak, nem ellenőriztek, ennyi paramétert mint manapság. Éltek, fogantak, születtek, meghaltak. Időnként nem ebben a sorrendben, de az is belefért.

Minden kismamának az a vágya, hogy szülése csodálatos emlék legyen. Sokan úgy gondolják, hogy az úgynevezett háborítatlan szülés a kulcsa a szép szülésélménynek. A háborítatlan szülés viszont nem azt jelenti, hogy semmiféle vizsgálat és beavatkozás nem történik a szülés során, hanem inkább egyfajta hozzáállás a résztvevők részéről: csak olyan vizsgálatra kerül sor, amire feltétlenül szükség van. Ennek alapja az orvos és a kismama közötti bizalom. A szülésre való felkészülés során fontos, hogy a várandós nő rugalmasan álljon az elképzeléseihez, mert ha esetleg váratlan esemény miatt mégsem az elvárások szerint alakulnak a dolgok, elkerülhető a csalódottság. Dr. Dékány Ágnessel,  a Róbert Kórház szülész-nőgyógyászával beszélgettünk.

Az eredeti interjú a bezzeganya blogon jelent meg.

 

Sok tévhit, riadalom és félinformáció kering ezzel kapcsolatban is a kismamák között.

Ha valaki babát vár, nem beteg, sőt élete legszebb időszakát éli, ami azért tény, hogy időnként jár hullámvölgyekkel is.

 

A táplálkozással kapcsolatban is van pár szabály, amiknek a legtöbbjét az emberek nagy része nem várandósan is hasonlóan csinálja. Ezekre kell odafigyelni, de ezeken túl jó, ha egy kismama felszabadultan tudja fogadni az étkezés örömeit is.

Vannak kismamák, akik nagyon aktív életet éltek várandósságuk előtt, és ezt a lendületet szeretnék folytatni. Nekik abban kell kicsit belátónak lenniük, hogy az első 12 hétben érdemes a mozgás intenzitását visszafogni, és a mozgásformákat átalakítani.
Vannak olyanok, akik eddig nem mozogtak, de hirtelen a nagy öröm és lelkesedés arra kézteti őket, hogy most intenzív mozgásba kezdjenek.
Vannak olyanok is, akik eddig sem mozogtak, és ezután sem szeretnének. :-)

Hol tart már a tudomány....

A XXI. századnak kellett eljönni ahhoz, hogy tudományosan bebizonyítsák, hogy a szülés a maga természetes módján életveszélyes, és olyan következménnyel járhat ami egy életre befolyásolja a szülőnő és családja mentális jövőjét.... Hogy hihetetlennek hangzik?? Szerintem is... Pedig „tudományosan” bizonyított. Hol tart már a tudomány....

A matematika világa, és a statisztika számos haszonnal jár az ember életében. Mindennapjainkban úgy használunk komoly, és kevésbé komoly összefüggéseket, hogy észre sem vesszük, nem tulajdonítunk neki jelentőséget.

Azonban vannak olyan területek az emberi életben ahol a statisztika alkalmazása mellékvágányra és téves következtetések levonására vezet.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x