Felkészülés a várandósságra - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Felkészülés a várandósságra

A gyermekáldás minden nő és család életében egy csodálatos, és egy merőben új élethelyzet amire felkészülni szinte lehetetlen. Annyira más, és annyira elképzelhetetlen változások történnek amikor egy gyermek beköltözik egy házaspár életében, amit egy fiatal felnőtt elképzelni sem tud, így lelkileg felkészülni csak próbálkozni lehet, azonban testi felkészülésre van lehetőség.

A felkészülés az anyaságra már kislányként elkezdődik minden nő életében. Sok családban előfordul, hogy fiú gyermek születését várják, és amennyiben kislány születik, csalódás, elkeseredés, frusztráció jellemzi a házaspárt. Amennyiben ez a csalódás nem oldódik fel a családban, előfordul, hogy a kislányt nem lányként nevelik, kezelik, és ennek végzetes következménye lehet az ő, és a szülők életében egyaránt. Amennyiben a született gyermek nemével kapcsolatos csalódást, frusztrációt a szülő pár nem tudja feldolgozni, mindenképpen szaksegítséget kell kérni.

A kislányokat meg kell tanítani saját testük, és annak működéséhez való helyes viszonyulásukhoz. A menstruációt helyes értelmezése az önértékelésben fontos szerepet tölt be. Az anyák feladata, hogy ezt nem havi sorscsapásként, hanem egy örvendetes jelként kell kezelni, hiszen ez annak a jele, hogy a női szervezet jól működik.

A feleség, és anya szerep a kislányok előtt pozitív képben kell, hogy megjelenjen ezt szerepjátékok során erősíteni lehet bennük.

A serdülőkor idején a legfontosabb a testi épség, a fogamzóképesség megőrzése. A szabados szexuális élet számtalan veszélyt rejt magában. A nem kívánt, nem tervezett terhesség, az ebből adódó abortusz(ok) a jövőbeni gyermek vállalására nagymértékben kihatnak, ezek mellett a lelki sebek egy életre megmaradnak. Szintén a korlátlan szexualitásból számtalan nemi úton terjedő betegség kapható el, ezek egy része nem, vagy csak jóval később okoz tüneteket, gyakran meddőséget. A testi épség megőrzésére vonatkozik továbbá a fiatalok körében elterjedt, orvosi szemmel viszont ijesztő divat. A hiányos öltözködés télen, olyan súlyos, adott esetben életet is veszélyeztető állapotokat idézhet elő amelyek bekövetkezésére a legtöbb fiatal még csak nem is gondol.

A fiatal felnőttkorban a megtervezett gyermek megfoganása előtt a pár mindkét tagja egészségileg is fel kell hogy készüljön az áldott állapotra. A káros anyagoktól mentes, józan életvitel segíti a szervezetet, hogy jobban működjön, és a gyermek fogantatása mihamarabb bekövetkezzen. Cikkeim között a Meddőség I- házi praktikák cím alatt további fontos dolgokat olvashattok ebben a témában.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x