Cikkek - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja
Kisbsba arca ultrahang felvétel

Ez a cikk Hozsdora Andrea Facebook post sorozata alapján készült.

Minden kismama találkozik az ultrahang szűrésekkel, de sokaknak mégsem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mit tudunk vizsgálni a szűrések során.

Az ultrahang technológia az elmúlt 30-40 évben hatalmasat fejlődött, így egyre több struktúra vizsgálatára nyílt lehetőség az évek során. Egyre részletesebben lehet vizsgálni a szervek anatómiai struktúráját, valamivel könnyebben, illetve hamarabb rá lehet találni több anatómiai rendellenességre is, mint régebben. Emellett az is igaz viszont, hogy az ultrahang sem "mindenható" , nem lehet minden esetben látni különböző eltéréseket a szűrővizsgálatok során, még akkor sem, ha a rendelkezésre álló diagnosztikai eszköz jó minőségű, illetve bármennyire is alapos a vizsgálat kivitelezője, akkor sem biztos, hogy bizonyos eltérések adott helyzetben detektálhatók. Ennek fizikai okai vannak, amelyeket a fejlesztő mérnökök és fizikusok próbálnak kiküszöbölni, hosszas munka és kutatás során.

UH gep

újszülött teknős - mikor kell elindulni a szülőszobára?Talán egyik leggyakoribb kérdés: Honnan fogom tudni, hogy el kell indulnom a szülőszobára?

Első ránézésre talán úgy tűnik, hogy ennek eldöntése nem egyszerű, különösen első gyermek esetén, de remélem a cikk végére kicsit sikerül tisztábban látni ez ügyben.

A legfontosabb kritérium az, hogy ha kórházi szülést tervezel, akkor addig maradj otthon a vajúdásod indulása után, amíg számodra ez még komfortos, amíg úgy érzed, hogy jól esik még otthon lenni. Ahogy elbizonytalanodsz ebben, és úgy érzed számodra biztonságosabb már ha útnak indulsz a kórházba, akkor ne tétovázz elindulni.

A várandósság vége felé minden egyéb panasz nélkül is előfordulhat vizesedés. Ez kialakulhat testszerte, de leggyakoribb az alsó lábszáron. Nyári hónapokban várandós kismamáknál gyakrabban fordul elő.

Az így kialakult vizenyő sokszor ártalmatlan állapot ami azonban kellemetlen perceket tud okozni.

szülésitervLegyen „B” terved, avagy kell-e szülési terv?

 

Eszembe jutott a vicc lehet, hogy Te is hallottad már:

-Hogy éltek? - Kérdezi a külföldre költözött rokon.

-Jól. - Jön a válasz.

-Bővebben?

-Nem jól....

 

Nos a szülési terv is egy picit hasonló.

- Jó-e a szülési terv?

-Jó

- Bővebben?

-Nem mindig jó.

 

Egyre divatosabb szülési tervet készíteni, és úgy indulni a szülőszobára, hogy minden eshetőségre kész válaszok lapulnak a kis füzetben. Az ismeretek megszerzése, rendszerezése, a kívánságok összeállítása, és megfogalmazása nagyon jó, és hasznos dolog, azonban a szülés ennél lényegesen intuitívabb folyamat babának/mamának és a jelen lévő segítőknek egyaránt.

Szóval kell-e szülési terv, mi ez egyáltalán???

Visszanézve az oldalt meglepetten vettem tudomásul, hogy az oxitocinról eddig nem írtam. Most ezt a nagy hiányosságot szeretném pótolni.
Egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy az oxitocin hormon mennyire fantasztikus és életbe vágó szerepet játszik az emberiség fennmaradásában, a gyermekek fejlődésében, a szülők reakcióiban.
Nagyon meglepő tények kerülnek napvilágra és egyre megdöbbentőbb, hogy az oxitocinnak nem csak a szülés körüli pár órában van jelentősége hanem egész életünket meghatározza, és befolyásolja. Bátran mondhatjuk, hogy sokkal összetettebb és sokrétűbb a hatása életünkre mint azt eddig gondoltuk volna.

 

Gondolatok a szülésről

 

DSCN1077Mai világunkban egyre többet hallani arról, hogy fogy a magyar emberek száma, és európában egyre kevesebb gyermek születik. Ennek rendkivül sok és összetett oka van. Az egyre kevesebb gyermeket vállaló családok inditékainak kiderítése, és az okok orvoslása sok szakembernek okoz komoly fejtörést. Azonban van egy pont ahol mi szüléssel kapcsolatos szakemberek a leendő családokkal karöltve tudunk segíteni abban, hogy a családok ne csak egy gyermeket vállaljanak.

 

Szoptatós anya étrendje

Alapszabály, hogy a szoptatós anya étkezzen úgy, mint egy gyermekét váró kismama. A emlőből táplálkozó gyermek immár az anyatejjel ismeri meg a „világ ízeit”, ami nagy odafigyelést is igényel.


Szoptatás alatt tovább növekedik a szükséglet a várandós kismama kalória beviteléhez képest. Ha szeretnél szoptatni, akkor semmiképpen ne kezdj fogyókúrába, mert azzal elapadhat a tejtermélésed!!! Az étkezéseket szintén oszd el egész napra, 3 nagyobb és 1-2 kisebb adagra. Ne terheld meg a szervezetedet 1-2 nagy bőséges étkezéssel!

A császármetszésről szóló részt egy kis történelemmel kezdeném, azért tartom ezt nagyon fontosnak, mert roppant szélsőséges, és nagyon heves indulatokat tud kiváltani ez a műtét. Van aki szeretné alternatívának választani, van aki mindenáron el akarja kerülni. Éppen ezért tudni kell, hogy ez a vakbél gyulladásának műtéti megoldásához hasonló műtéti eljárás, ahol a műtét elkerülése a heves fájdalmak, görcsök, a gyulladás biztos jelei esetén fel sem merül senkiben, mint ahogy az sem fordul elő, hogy valaki elmegy a sebészetre, hogy biztonság okáért távolítsák el a vakbelét, nehogy begyulladjon. Nos valami ilyesmi helyet kell megtalálni a császármetszésnek, elsősorban a gondolatokban, az indulatokban, és természetesen nekünk orvosoknak a tettekben is, és akkor senki sem fogja úgy érezni, hogy miért nem operálták meg, vagy hogy miért is kellett megoperálni.

A szoptatás a női élet egyik legszebb, legnagyobb szeretettel, felelősséggel, odaadással járó időszaka. A teljesség igénye nélkül szeretnék most erről a roppant izgalmas, és érdekes időszakról írni.

Jelen írásban azt tekintjük át, hogy amennyiben egy házaspár orvosi tanácsokért, és kivizsgálásokért fordul a szakemberekhez, a várva várt gyermekáldás elmaradása miatt, akkor milyen vizsgálatok várhatnak a házaspárra. Mindkét nemnél a leggyakoribb, legáltalánosabb vizsgálatokat vesszük sorba, a ritka kivételes vizsgálatok ismertetésétől jelen esetben eltekintünk.

Mai korunkban rendkivül sok pár találkozik azzal a problémával, hogy gyermekvállalási szándékuk és elhatározásuk után hónapokat, esetleg éveket kell várni, mire a gyermekáldás realitássá válik számukra. Nem volt ez mindig így, bár a meddőség ismert fogalom a Bibliában is.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x