Legyen „B” terved, avagy kell-e szülési terv? - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Legyen „B” terved, avagy kell-e szülési terv?

szülésitervLegyen „B” terved, avagy kell-e szülési terv?

 

Eszembe jutott a vicc lehet, hogy Te is hallottad már:

-Hogy éltek? - Kérdezi a külföldre költözött rokon.

-Jól. - Jön a válasz.

-Bővebben?

-Nem jól....

 

Nos a szülési terv is egy picit hasonló.

- Jó-e a szülési terv?

-Jó

- Bővebben?

-Nem mindig jó.

 

Egyre divatosabb szülési tervet készíteni, és úgy indulni a szülőszobára, hogy minden eshetőségre kész válaszok lapulnak a kis füzetben. Az ismeretek megszerzése, rendszerezése, a kívánságok összeállítása, és megfogalmazása nagyon jó, és hasznos dolog, azonban a szülés ennél lényegesen intuitívabb folyamat babának/mamának és a jelen lévő segítőknek egyaránt.

Szóval kell-e szülési terv, mi ez egyáltalán???

A szülési terv az interneten egyre több helyen felbukkanó vázlat szerint elkészített elképzelés papírra vetése arról, hogy a szülés hogyan is fog megtörténni.

Szélsőséges változatait láttam már. Van ahol csak a körvonalak kerülnek papírra, és van ahol olyan részletességgel van megfogalmazva a szülés menete, hogy már az a munka elismerésre méltó ahogy ezt a kismama végig gondolta. Részletesen a ki hol helyezkedik el a szobában, milyen zene szól a kitolási szaknál, mi lesz az első szó amit a baba meghallhat stb..

 

Mégis van ennek előnyös oldala is. Az elképzelés, a felkészülés része. Ahogy egy kislány elképzeli esküvője nagy napját, ahogy egy fiatal felnőtt gondol az első együttlétre, ahogy a gyermekek érkezését elképzeljük, mind mind a felkészülés fontos részei. A szülésnél ennek szintén nagy jelentősége van, hiszen egy teljesen új élethelyzetben, egy más életszituációban tudnak az álmok mankók lenni, de tudnak teljes káoszt is okozni.

Ahogy a kislányok általában fehér lovon érkező igazi koronával rendelkező királyfit képzelnek el férjükként, valami hasonló, sokszor a valóságtól nagyon távoli, elrugaszkodott elképzelése tud lenni egy kismamának mindaddig amíg nincs benne az éles helyzetben. A kislányok azonban felnőnek, és rájönnek, hogy egy valódi hús vér az életét valóban feláldozni kész férfi, sokkal jobb férj mint a lányregények szőke hercege, ugyanígy kell sokszor a nagy nap elérkezésével átértékelni a szülési terveket is.

 

Két példát szeretnék felhozni, hogy a szülés mennyire képlékeny, mennyire sokszínű életesemény.

Volt egy kismama aki hozzám jött várandósgondozásra az ország másik végéből. Minden gondozásra vizsgálatra utazott több mint 200 km, hogy a Szent Imre kórházban szülhessen, az alternatív szobában vízben, és az én és az általa választott szülésznő segítségével. Nagyon kedves szívemhez közel álló kismama volt, aki minden találkozásunkkor elmondta ezt a vágyát (tényleges szülési tervet nem is készített)mint szülésének legfontosabb momentumát. Próbáltam sokféleképp felkészíteni arra, hogy elképezlehető, hogy ott, akkor, nem is fogja kívánni a vízes közeget, vagy szakmai okból nem lesz lehetősége a vízben vajúdásnak és az esetleges szülésnek. Néha úgy láttam el tudja engedni ezt a nagyon határozott elképzelését, de legtöbbször, különösen a várandósság vége felé haladva egyre határozottabban hangoztatta, hogy ő kifejezetten ezért szeretne itt és velünk szülni. Eljött a nagy nap, és a szülés folyamatában nagyon hamar egy olyan kis eltérés alakult ki ami miatt nemhogy a vízben vajúdás, de még az alternatív szobába való tartózkodás, szülés sem jöhetett szóba. Maradt a „hagyományos” szülőszoba, és egy gyönyörű vajúdás végén egy nagyon szép, beavatkozásmentes szüléssel adott életet kisbabájának, de látszott rajta a csalódás. Többször próbáltam a kórházi benttartózkodás alatt ezt átbeszélni vele én is, a szülésznő is. Nem sok sikerrel. Hazament és teltek a hetek, hónapok. Egyszer csak csörgött a telefonom, ő volt az, a hangja életvidám, nagyon boldog. Nagyon örültem, amikor elmesélte, hogy most értette meg mi is történt vele. Átgondolta, átbeszélte sokmindenkivel, és rájött, hogy egy fantasztikus szülése volt, ahol a korai napok csalódását az okozta, hogy ő nem tudta elengedni a vízben szülést. Most pár hónap távolságából azonban látja milyen fantasztikus, hogy háborítatlanul hozhatta gyermekét világra, egy „hagyományos” szülőszobában.

 

Másik kismama aki hozzám járt pont a másik véglet. Ahogy közeledtünk a szülés felé kérdeztem Tőle, hogy olvasott-e, gondolkozott-e azon, hogy mit, hogy szeretne szülés közben. Van-e esetleg valamilyen testhelyzet amit olvasott, és szívesen kipróbálni. A válasza nagyon meglepett, tudva, hogy 24 éves, és sokat olvas a neten, és el is gondolkoztatott, hogy tényleg milyen sokfélék vagyunk. :-) Neki nem kell semmi úri huncuttság (ezekkel a szavakkal) ő szépen háton fekve a hagyományos módon szeretne szülni, ez a sok új flanc szerinte felesleges. Eljött a szülés ideje :-) A Szent Imre kórházban 4 egyágyas szülőszoba és az alternatív szülőszoba áll rendelkezésre. Amikor beérkeztünk a kórházba, akkor láttuk, hogy a 4 egyágyas „hagyományos” az ő elképzelése szerint „hanyattfekvős” szülőszoba mind foglalt. Mivel semmi orvosi oka nem volt, ami miatt nem szülhetett volna az alternatív szobába, így hát oda mentünk be. Meg is lepődött, hogy ez is szülőszoba??? Hiszen a várandósgondozás során meg se nézte ezt a szobát. A helyzetet azonban hamar átértékelve az otthonos közegbe kényelembe helyezte magát, és az összes úri huncuttságot kipróbálta, a vízben vajúdástól a bordás falon kapaszkodáson át végül szülőszéken ülve hozta világra kisfiát. Nagyszerű szülése után ezt a verziót érezte teljesen természetesnek, és nagyon örült, hogy minden rendben zajlott.

 

Hogy mi a tanulság?? Jó ha van egy vázlat a fejünkben, egy elképzelés amit akár papírra is lehet vetni, és megbeszélni a segítőkkel, az apukával is, DE legyen „B” terv. Mi van ha...? kérdések is legyenek benne a tervben, ha nem is leírva, de a szívben mindenképp. A jó szülés, az örömteli megszületés ugyanis nem attól lesz, hogy a szülési terv minden pontja megvalósult, hanem attól, hogy abból a helyzetből hozza ki a kismama a jelen lévő segítőkkel a maximumot ami kialakul, és amit ott éppen ő megkíván. Így lehet az, hogy a CD hegy amit összekészítettek, és megkoreografáltak otthon, a táska mélyén marad, hiszen jobban esik a csend, vagy az, hogy egy sürgősségi császármetszés is alakuhat igazán JÓ szüléssé.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x