Hol tart már a tudomány.....

Hol tart már a tudomány....

A XXI. századnak kellett eljönni ahhoz, hogy tudományosan bebizonyítsák, hogy a szülés a maga természetes módján életveszélyes, és olyan következménnyel járhat ami egy életre befolyásolja a szülőnő és családja mentális jövőjét.... Hogy hihetetlennek hangzik?? Szerintem is... Pedig „tudományosan” bizonyított. Hol tart már a tudomány....A 2012 augusztus 14-i OrvosTovábbképző Szemle!! online oldalán megjelent egy külföldi kutatáson alapuló cikk, "A természetes szülés mint a poszttraumás stressz egyik fő oka" címmel mely arról szól, hogy a természetes hüvelyi szülés az esetek igen nagy százalékában az ugynevezett Poszttraumás Stressz syndroma (PTSD) kórkép kialakulásához vezet. A cikk nem kevesebbet állít, mint, hogy ha valaki természetes szüléssel hozza világra gyermekét nem császármetszéssel, és nem EDA-val (gerincközeli érzéstelenítéssel) kísért hüvelyi szüléssel, akkor lényegesen - a cikk állítása szerint- 4x nagyobb a valószínűsége a PTSD kialakulásának.

Azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk a „tudományos” értekezést az sok sebből vérzik....

89 szülést vizsgáltak, ahol állítólag 5 esetben PTSD alakult ki, és ebből az 5 esetből 4 esetben a szülés - a cikk szerint - természetes úton zajlott 1 esetben pedig előre tervezett császármetszés volt. Az eredeti cikkből kiderül, hogy a 89 szülésből 42 császármetszés volt, ebből 20 tervezett és 22 sürgősségi császármetszés. Ebből az 5 PTSD-s esetből csináltak statisztikát.

A klinikai vizsgálatok minden szabályát figyelmen kívül hagyták.

Nagyon kis esetszámmal dolgoztak. A 89 szülésszám egy nagyobb budapesti szülészeti osztály vagy klinika kb. egy hetes szülésszámával egyezik meg. Egy hét alatt lehet olyan külső tényező ami önmagában generálhatja a PTSD gyakoribb előfordulását.

Végezték a vizsgálatokat úgy, hogy nincs lefektetve, hogy mit tekintettek természetes szülésnek. Említik ugyan, hogy nem kaptak ezek a nők fájdalomcsillapítást, de a beavatkozások mértékére, milyenségére nincs semmilyen leírás. Vajon a vizsgálatban részvevő szakemberek természetesnek tekintenek egy szülést, ha mondjuk adnak oxytocint, vagy végeznek burokrepesztést, de fájdalomcsillapítás nincs? Kérdem én milyen lehet egy olyan kórházban a "természetes" szülés, ahol 89 esetből 42 esetben császármetszést végeznek.... és ebből is 22 a sürgősségi beavatkozás?? azaz több mint 47% a császárfrekvencia.... Ez egy átlagos magyar kórházban sem haladja meg a 30-35%-ot, és egy szülésbarát kórházban 20% alatt van, illetve egy természetes szülést támogató orvos személyes statisztikája legtöbbször a 10%-ot sem éri el... A sürgősségi császármetszések között pedig egyetlen PTSD sem volt, ami meg egyenesen gyanús. Ami viszont kiderül, hogy rutinszerű a kismamák meztelenre! vetkőztetése. Hát ha valami, akkor ez már önmagában sem tekinthető természetesnek. Vannak ugyan olyan kismamák akik a szülés közben önként teljesen meztelenre vetkőznek és számukra ez a kényelmes, és konfortos, de ez nagyon ritka. Általában valamilyen ruházat van a kismamákon, a lemeztelenítés önmagában is nagyon frusztráló érzés tud lenni, ahogy ezt a vizsgálatban a kismamák jelezték is. Ráadásul, azért azt is tudni kell, hogy a kórházban a szó szoros értelmében vett természetes szülés nem is tud megvalósulni, hiszen a kismama ha minimálisan is, de ki van mozdítva a számára nyugodt és természetes közegből, ha minimálisan is de hospitalizálva, és medikalizálva van.

A statisztikai vizsgálat logikáját kifordítva használják, azaz nem az összes esetből nézi, hogy hány %-ban van PTSD, hanem, hogy a PTSD hány %-ban van hüvelyi szülés...

Ugyanis, ha a hüvelyi szülések számát nézzük még ilyen kicsi esetszám esetén is 47 esetből 4 eset az kevesebb mint 10% míg ha azt nézzük, hogy az 5 esetben ahol PTSD előfordult 4 szülés volt hüvelyi „természetes” módon akkor az 80%.... nagyon nem mindegy....

Valamint a PTSD sokszor csak hónapokkal később manifesztálódik, és (legalábbis nálunk) ez azért nem egy belgyógyász szakterülete, és kompetenciája, a vizsgálatban pár naposan és 1 hónaposan egy belgyógyász kolléga vizsgálta a kismamákat.

A vizsgálat levonja végül a bölcs következtetést, hogy ha valaki „természetes” módon szül, és nem kap fájdalomcsillapítást akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy PTSD-je lesz. Mellesleg megemlítik, hogy a kórházi rutinszerű levetkőztetés, és az előző negatív szülésélmények, vagy a várandós túlzott aggódása, félelme is szerepet játszik a kórkép kialakulásában, de a fők ok a szülési fájdalom. Valamint a cikk állítja, hogy a dúla, bába jelenléte, a társadalmi-anyagi helyzet, valamint iskolázottsági szint, a vallásosság, illetve az a tény, hogy a nő párkapcsolatban élt-e a szülés idején vagy sem, nem befolyásolja a PTSD kialakulási valószínűségét. A legfontosabb a fájdalomcsillapítás! Mindezt a végkövetkeztetést 5 esetből állítják a szerzők!


Alapvetően nevettséges, hogy eleve hogyan feltételezheti valaki azt, hogy az IGAZI természetes szülés okozhat normál körülmények között PTSD-t, hiszen ha ez így lenne, és ennek egyetlen megoldási lehetősége csak a fájdalomcsillapítás lenne, akkor vagy az emberiség vagy a PTSD már régen kihalt volna. Egy PTSD-s nő nagyon nagyon ritkán mer vállalni újabb terhességet, és nem ritka sajnos az sem, hogy szakszerű segítség hiányában olyan szintű a félelme, és a kórkép olyan súlyos, hogy a várt megfogant babát végül elveteti.... Ha a normál hüvelyi úton szült nőknek a cikk szerinti magas százalékban alakulna ki PTSD-je akkor törvényszerű lenne, hogy az emberiség vagy a kórkép kihaljon.....

Szomorú hogy ilyen légből kapott adatokkal támasztanak alá egy olyan rossz gyakorlatot ami a szülést, és a kismamák jogait minden szintes sárba tiporja... és sajnálatos, hogy mindez az orvosok továbbképzésére hivatott oldalon jelenik meg.....

A vizsgálatnak úgy lenne értelme, ha sok esetszám, sok kórház (hiszen egy-egy kórház gyakorlata nagyon sokat nyom a latba egy ilyen esetben) lefektetve a kórházi természetes szülés kritériumait vizsgálná a PTSD-t, és kontroll csoportnak vagy otthonszülést, vagy ami még jobb, csak nehezebben kivitelezhető igazi természetes szüléseket vennénk azaz ahogy ma a világ nem civilizált részén természetesen szülnek a nők.
Valamint akinek a szülés előtt már volt rossz tapasztalata vagy pszichés betegsége a vizsgálatból ki kellene venni, itt egyértelmű, hogy ezt nem tették meg.

Azonban akkor úgy gondolom nehéz lenne ezeket a végkövetkeztetéseket levonni....

 

Online szoptatásra felkészítő tanfolyam

5 órányi videóanyagban minden fontos, amit tudnod kell a szoptatásról!

Online szoptatásra felkészító tanfolyam

Részletekért kattints ide!

 
 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
Nyomd meg a belépés gombok egyikét, hogy ne kelljen kitölteni!
© 2020 Szülni jó. Minden jog fentartva.