Gondolatok a szülésről - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Gondolatok a szülésről

 

Gondolatok a szülésről

 

DSCN1077Mai világunkban egyre többet hallani arról, hogy fogy a magyar emberek száma, és európában egyre kevesebb gyermek születik. Ennek rendkivül sok és összetett oka van. Az egyre kevesebb gyermeket vállaló családok inditékainak kiderítése, és az okok orvoslása sok szakembernek okoz komoly fejtörést. Azonban van egy pont ahol mi szüléssel kapcsolatos szakemberek a leendő családokkal karöltve tudunk segíteni abban, hogy a családok ne csak egy gyermeket vállaljanak.

 

 

Szülni fantasztikus dolog, egy misztérium, egy csoda. A szülőszobán egy nőből és egy férfiből pár óra leforgása alatt egy anya és egy apa születik miközben átmennek azon a csodálatos átalakulásokkal övezett úton amely során megszületik gyermekük.

 

Sok édesanya a játszótéren mégsem erről mesél. Fájdalomról, szenvedésről, felesleges beavatkozásokról, és olyan sokszor rémtörténetekről lehet hallani amelyek a leendő édesanyákat és közvetve és közvetlenül a homokozóban éppen homoksütit készítgető jövő generáció anyát is elrettenti a gyermekvállalástól, a szüléstől. Miért alakul ez így, miért van az, hogy vannak anyák akik az első szülésük után a szülés „borzalmai” miatt nem mernek vállalni egy újabb családtagot.

 

A válasz egyrészről nagyon kézenfekvő, másrészről nagyon bonyolult. Az első szülésüknél valami nagyon nem úgy sikerült, ahogyan lennie kellett volna és ennek rengeteg oka lehet.

Ezek elkerülésének reményében felsorolok pár olyan okot amin lehet változtatni.

 

Elsőként ott van az a teher az a „puttony” amit minden ember így minden kismama is visz magával élete során. Sérelmek, hiányérzetek, önértékelési zavarok, vagy éppen perfekcionizmus, fájdalmak, és örömök, női szereppel való azonosulás, vagy ennek nehézsége, előző kapcsolatok. Ezek egy része felszínre bukkan és akadályként tornyosul a szülés folyamatában.

Mint folyó útjában a kövek, úgy tudják megtörni a szülés harmonikusan áramló dinamikáját, a le nem tett terhek. Érdemes várandósan átgondolni, átbeszélni azokat a rég eltemetettnek hitt, de le nem zárt „magán” ügyeket amelyek ilyen kövekké válhatnak.

 

Akadályozó és nehezítő tényező a félelem. Félelem az ismeretlentől az idegentől, az újtól.

Sokat segít ebben a megfelelő információ, de csak és kizárólag megfelelő forrásból.

A szelektív hallás minden kismamának nagy segítőtársa, csak a jót érdemes meghallgatni, higyjék el ha az ember keres talál ilyen szülőnőket is.

 

Nehezíti a terepet a bizalom hiánya vagy elvesztése. A szülőszobán minden szülőpár nagyon kitárulkozik testileg is lelkileg is. Szavak nélkül is érzékelhető ez a megnyílás, ilyenkor a bizalom jelentősége még fokozottabb. Ezért buzdítok minden kismamát arra, hogy addig keressen amíg meg nem találja azt a segítő csapatot akikben bizalma van. A szülőszobán nincs helye a védekezésnek a magyarázkodásnak.

 

Továbbá nem könnyű helyzetben vannak korunk kismamái, hiszen a szülés eltűnt a hétköznapokból. Nagyon kevés első gyermekét szülő édesanya jön úgy szülni, hogy valamit is tudna személyes élményként szülésről elmesélni. Ezt a nagy űrt kell pótolni az alatt a 7-8 hónap alatt ami egy nőnek rendelkezésre áll ahhoz, hogy anyává legyen.

Sok hasznos információ fellelhető, azonban egy dolgot kevesen hangsúlyoznak a szülés egy fantasztikus, természetes folyamat ahol a kismamák akkor teszik a legtöbbet a siker érdekében, ha csak hagyják, hogy a testük és a szellemük átvegye az irányítást az események felett.

 

A szülést talán úgy lehetne elképzelni mintha valakit egy réten elkapna egy kiadós nyári zápor. Az eső szakad az ember bőrig ázik. Az eső egy elementáris külső erőként teszi a dolgát, és emberünk bármit is tesz semmilyen hatása nincs erre az erőre. Bőrig lehet ázni durcásan duzzogva rohanva úgy hogy az ember a végén holt fáradtan összerogy, vagy az égre nézve vidáman úgy, hogy az ember hálát ad az éltető vízért.

 

A szülés dinamikája ereje is az embertől független sok ponton megmagyarázhatatlan erő. Amelynek ha valaki ellenáll, meg tudja akasztani, el tudja téríteni a szülés kimenetelét, azonban amellyel ha egy kismama együttműködik akkor számára még a szülési fájdalom is haszonná válik és átéli azt a csodálatos fenséges élményt hogy SZÜLNI JÓ!

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x