A szoptatásról - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Szoptatás

A szoptatás a női élet egyik legszebb, legnagyobb szeretettel, felelősséggel, odaadással járó időszaka. A teljesség igénye nélkül szeretnék most erről a roppant izgalmas, és érdekes időszakról írni.

-A sikeres szoptatásra a terhesség legelejétől tudatosan készülni kell. Az első kismama ruhadarabok közé tartozik a kényelmes kismamamelltartó. Sokszor a női mell változása az első jel, amit a kismama észrevesz, ami a gyanút is felkelti, hogy más állapot kezdődött. Éppen ezért már az első hetekben érdemes egy kényelmes melltartót beszerezni. A kismamamelltartó legfőbb tulajdonsága, hogy nincs benne fém merevítő, nincs benne semmilyen szivacsos, szilikonos betét, és széles kényelmes vállpántja van, ami jó tartást biztosít. Sosem szoríthat, és nem lehet kényelmetlen. Érdemes több típust felpróbálni és 1-2 darabot megvásárolni a terhesség idejére.

 

A terhesség kezdetén van mellnövekedés, majd a terhesség középső részében egy nyugalmi időszak, és végül a terhesség utolsó heteiben ismét megnövekedik a mell, olykor még tejcsorgás is megfigyelhető. A terhesség vége felé a növekedő emlőn úgynevezett terhességi csíkok jelenhetnek meg. Hasonló csíkok a hasfal bőrén, a combokon is mutatkozhatnak. Ezen csíkok megelőzésére nagyon sokféle testápoló krémet lehet kapni szaküzletekben, amivel érdemes esténként ápolni a mellett, és a testet a terhesség 25-28 hetétől. A baba megszületése után azonban ez a krémezés a mellen, már kerülendő, mert a baba a szoptatás alatt megeheti ezt a krémet, és ez nem kívánatos. Amennyiben a terhességi csíkok akár az emlőn akár combokon, hason deréktájon megjelentek, ezeknek túl nagy jelentőséget nem érdemes tulajdonítani. Fél- egy éven belül nagy részük eltűnik, a vastagabbak pedig teljesen elhalványodnak. Amennyiben az utolsó hetekben tejcsorgás is észlelhető akkor, speciális melltartóbetét használható. Kapható eldobható, és mosható, újrahasználható formában. A szülés előtt megjelenő tejcsorgásból nem lehet következtetni a későbbi tejmennyiségre, így ennek tényleges jelentősége nincs.

 

A terhesség legvégén - kinek mennyi türelme van az utolsó napokat kivárni - érdemes megvenni a szoptatós melltartókat. Ebből is igen széles a paletta, a minta, anyag és formaválaszték. Hasonló szempontok vannak, mint a kismamamelltartónál, csupán annyi a különbség, hogy a melltartó első része lecsatolható, és ilyen módon a szoptatás a melltartó levétele nélkül kényelmesen kivitelezhető. A mell méretbeli növekedése a terhesség, és szoptatás alatt olyan nagy különbségeket mutathat, hogy nincs általános szabály, a melltartó méretbeli nagyságára a terhesség előtti mérethez viszonyítva. Ezért minden esetben addig kell próbálgatni, amíg a legkényelmesebb darabot megtalálja az anyuka. Az éppen kényelmesnél valamivel nagyobbat érdemes venni, hogy az anyatejjel teli emlő esetén se vágjon, szorítson sehol. Legpraktikusabb darabok egy kézzel kinyithatók, és bekapcsolhatók.

 

A szoptatás időszaka alatt érdemes napközben melltartót hordani, bár itt is - akárcsak nem terhes állapotban - egyéni kényelmi szempontok az irányadók. A szoptatás időszaka alatt a mell hirtelen nagy méretbeli növekedésváltozásai megterhelhetik a tartó szöveteket. Ennek kompenzálása érdekében a melltartó jó támasztékot biztosít.

 

Éjszakára melltartó viselése nem javasolt, egyetlen speciális esetet leszámítva. Ha valakinek befelé forduló, vagy lapos mellbimbója van, ez szoptatási nehézségeket, és fájdalmat okozhat. Ilyen esetben a szaküzletekben kapható bimbókiemelő jó segítséget tud nyújtani. Ezt a műanyag, kagylószerű eszközt a melltartóba kell elhelyezni két szoptatás között. Nem túl kényelmes, de praktikus darab. Használatával pár nap-egy hét alatt a mellbimbó kiemelkedővé válik, a szoptatási nehézség megszűnik. Ez az egyetlen olyan állapot, amikor két szoptatás közötti időszakban, még éjszaka is érdemes melltartóval hordani ezt a kis segédeszközt.

 

A bimbókiemelő nem összetévesztendő a bimbóvédővel. Ez utóbbi egy kis gumisapka, ami a mellbimbóra helyezendő szoptatás alatt. Használata csak abban az esetben indokolt, ha valamilyen okból (szájpenész fertőzés, rossz szopási technika, befelé fordult mellbimbó stb. ) a mellbimbó kisebesedett, berepedezett, esetleg vérzik. Ezen esetekben csak a gyógyulás időszakára, a lehető legkisebb méretű bimbóvédő alkalmazandó. Azonban mivel a kisbaba szopó mozgása nem közvetlenül ingerli az anyamellet, esetenként a tej mennyiségének csökkenését tapasztalhatjuk, valamint a babák 25 %-nál ugynevezett cumizavart okozhat, ezért mindenképpen csak a legszükségesebb, legrövidebb ideig alkalmazzuk.

 

 

Sok tudományos, és hétköznapi irodalom hangsúlyozza a szoptatás fontosságát az anya, és a gyermek szempontjából, mégis szeretném összefoglalni ezeket, mert úgy gondolom jelentősége olyan nagy, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni.

 

A szoptatás előnyei a baba és a mama szempontjából:

 

1, az anyatej a baba legideálisabb tápláléka

2, az anyatej steril, kellő hőmérsékletű, mindig „kéznél van”, és olcsó

3, a szoptatás egy nagyon szoros bizalmi kapcsolatot alakít ki anya-gyermek között.

4, a későbbi rákos megbetegedések száma lényegesen ritkább azon nők körében akik valaha szoptattak, valamint minél több időt szoptatott egy nő (több gyermek) annál kisebb a rosszindulatú emlőrák kialakulásának veszélye.

 

A szoptatás elkezdésének nehézségei, és a csapdák:

 

1, Legtöbb könyv arról számol be, hogy a szoptatás sohasem fájhat, ha minden rendben van. Sajnos ez az esetek egy jelentős részében nem így van. A környezetemben, a kismamák körében azt tapasztaltam, hogy a szoptatás kezdeti időszaka különösen első gyermek esetén erős fájdalommal is járhat, abban az esetben is ha semmilyen probléma nem áll fenn.

Természetesen a fájdalom okát mindig vizsgálni kell, hiszen betegség, anatómiai rendellenesség akár a babánál akár az anyánál is lehet a háttérben, azonban ezeknek nagy része könnyedén orvosolható, és így nem kell lemondani a szoptatás áldásos előnyeiről. A nőknek kevesebb mint 5 %-a az akiknél valóban olyan eltérés van ami a szoptatást véglegesen ellehetetleníti.

 

2, Kevés anyatej, tápszeres pótlás: A kezdeti napok után a legtöbb anyukának megindul a tejelválasztása, és ennek megfelelően bőségesen, kényelmesen, szépen tud szoptatni hónapokon, akár éveken keresztül. Azonban előfordulhat olyan helyzet is, amikor a tej mennyisége valamiért valóban kevesebb, vagy a baba jelzéseit értelmezi félre az anyuka, és olyan sírást is éhségnek gondol, aminek valójában nem a korgó pocak az oka.

 

 

A tej mennyiségére a következő tényezők vannak a legfőbb hatással:

 

1, Az anyuka által elfogyasztott étel, és ital összetétele és mennyisége (ez nem a fogyókúra ideje) a szoptatás nagyon sok extra energiát igényel a szervezettől, ezért ilyenkor az étvágy természetes, hogy megnövekszik. Vannak olyan megfigyelések, hogy a szénhidrátban dús étkezés a tejmennyiségre pozitív hatással van. A bevitt folyadék mennyiségének is fontos szerepe van a tejmennyiség meghatározásában. Mindezek mellett a táplálék minőségére is oda kell figyelni, lehetőleg kerülni kell a kész ételeket, a túl sok adalékanyagot, színezéket, és tartósítószert tartalmazó ételeket. Fontos a kiegyensúlyozott, bőséges fehérjét és telítetlen zsírsavakat tartalmazó étkezés, a vitaminok bevitele mellett. Zöldség, halak, tejtermékek.

 

2,Az édesanya lelki állapota: nagyon érzékeny időszak ez, ami a depresszió kialakulásának kedvez. Éppen ezért egy zaklatott élethelyzet, egy vádaskodó környezet, ha depressziót nem is de sikertelen szoptatást okozhat, ami az oly sokszor jelentkező alkalmatlanság érzést fokozhatja.

 

3, Pihenés, egyike a legnehezebben megvalósítható, mégis legfontosabb tényezőknek. A „friss” anyuka a babával hazaérkezik, tele van kérdéssel, tele van kíváncsisággal, aggodalommal, kétségekkel, és ekkor tapasztalt anyukák azt tanácsolják, hogy pihenjen sokat. Nem egyszerűen kivitelezhető, de nagyon hasznos tanács. Ilyenkor nem szégyen, igénybe venni a lelkes nagyszülőket a házimunka ellátásában, mert ez a pihenésnek egy nagyon jó hátteret biztosít. Azonban azok a rokonok, ismerősök, akik a baba ellátását akarják átvenni, ebben az érzékeny kezdeti időszakban kerülendők. Ilyenkor arra van szükség, hogy elsősorban a mama és a papa értsék meg a csöpp gyermek jelzéseit, igényeit, szükségeit. A túlfontoskodó rokonok az anyuka bizonytalanságát fokozhatják.

 

4, A kisbaba minél gyakoribb mellre tétele, még abban az esetben is, ha valaki úgy érzi, úgy gondolja, hogy semmi tejet nem eszik a baba. A mell ingerlése a baba részéről, és testi közelség a babával az egyik legjobb tejszaporító!!! Aki kevésnek találja az anyatej mennyiségét, az pár napig akár óránként, vagy még sűrűbben is megszoptathatja kisbabáját. Ez akkor is nagy segítség lehet, amikor a kisbaba hírtelen növekszik, így hírtelen több tejre van szüksége. Csökkent tejmennyiség esetén érdemes 2-3 napot ágyban tölteni a babával szinte folyamatos szoptatással, eza módszer "csodákra" képes.

 

5, Amennyiben a kisbaba az anyatejen kívül egyéb folyadékot is kap, tea, tápszer, akkor bizony annyival kevesebb anyatej fér a pociba. Így az anya szervezete úgy értelmezi, hogy a kevesebb tej is elegendő, tehát nem termel annyit mint amire valóban szükség lenne.

Orvosi körökben is elfogadott tény az, hogy a csak szoptatott babának fél éves koráig nincs szüksége teára, babavízre, még a legnagyobb melegben sem. Ez persze nem azt jelenti, hogy a melegebb napokon nem kellene sűrűbben megszoptatni a babát, mintegy itatásként

Mit lehet tenni a sikeres szoptatás érdekében?

 

1, Az édesanya már a terhesség alatt határozza el magát a szoptatás irányába, érdeklődjön, tájékozódjon. Ma már vannak a terhesség alatt látogatható kifejezetten a szoptatásra felkészítő tanfolyamok.

2, Ha kezdetben nehézségek jelentkeznek, akkor is tartson ki elhatározása mellett, és minél előbb keressen meg egy szoptatási tanácsadót.

3, Saját megérzésére, megfigyelésére hallgasson leginkább a kismama. Ő az, aki a kisbabát a legjobban ismeri. A gyerekorvos és a védőnő is rengeteg kisbabát látott már, így nagyon hasznos segítői az édesanyának, de legjobban a babát az édesanya ismeri.

4, Kérdezzen sikeresen szoptató anyukáktól, esetleg nézze meg, már terhesség alatt hogyan szoptatnak mások, milyen testhelyzetek, milyen apró, de nagyon hasznos fogások vannak.

5, Ma már elterjedőben vannak az úgynevezett szoptatós csoportok, ami nagy segítség azoknak, akik személyesen nem ismernek szoptató anyukákat. Itt szakemberek vezetésével, kötetlen beszélgetések, tanácsok, technikák kerülnek terítékre. Általában ingyenesen látogathatók.

6, Nem könnyű a mostani generáció helyzete, mert az ő szüleik idejében a szoptatás nem volt annyira „divatos” mint napjainkban. Így az édesanya a saját szüleitől csak óvatosan informálódjon.

7, Lehetőleg kerülje a játszócumi és a cumisüveg adását, főleg addig, amíg a baba és a mama nem szokott össze, és a szoptatás nem halad gördülékenyen, akadályok nélkül. Ez körülbelül a baba 10-12 hetes korára tehető időszak, egyéni eltérések természetesen lehetnek.

8, A szoptatás előtt érdemes forró zuhanyt, később a gyermekágyi időszak után fürdőt venni. A meleg és az ellazult állapot jótékonyan hat a tej leadására. Amennyiben a zuhany, a fürdő nem kivitelezhető, valamilyen meleg borogatás, vagy elektromos melegítő párna is jó szolgálatot tehet.

9, Szoptatás előtt, vagy alatt elfogyasztott nagy pohár folyadék a komfortérzetet nagymértékben növeli, ugyanis kezdetben egy-egy szoptatás elég hosszú időre is elhúzódhat, és a szomjúság a tejelválasztást csökkenti.

 

Úgy érzem a legfontosabb a kitartás: nem hiszem, hogy van olyan édesanya aki ne számolna be kisebb-nagyobb nehézségekről a szoptatással kapcsolatban. A kitartás, az elhatározás a megértő, segítő férj a legnehezebb időszakokon is átsegít.

 

 

Milyen technikával lehet szoptatni?

 

A szoptatás történhet minden szoptatásnál egymás után mindkét mellből. Ekkor úgy érdemes eljárni, hogy amelyik mell volt az előző szoptatásnál a második, az legyen ennél a szoptatásnál az első.

 

Vannak olyan hölgyek, akik váltott módon egyik etetésnél az egyik, másik etetésnél a másik mellükből szoptatnak.

 

Mindkét technika teljesen kielégítő táplálékmennyiséget, és táplálékminőséget tud szolgáltatni a babának. A nő szervezete alkalmazkodik a választott technikához.

 

Szeretném megemlíteni, hogy Magyarországon az egyik legmagasabb a száma a szoptatást elkezdő, majd folytató édesanyáknak. Mindezek ellenére fontos tény, hogy ha valakinek mégsem sikerül a szoptatás, akkor ma már professzionális tápszerek kaphatók, amik pótolni nem, de helyettesíteni tudja a szoptatást, az anyatejet. Ilyen esetben a család, elsősorban a férj megértő támogatása különösen fontos, mert míg a férjek nagy része örül, hogy ők is részesei tudnak lenni a csecsemő etetésének, addig az édesanyák jelentős része ezt az új helyzetet nagy kudarcként, csalódásként éli meg.

 

 

A mell betegségei a szoptatás alatt:

 

1, Leggyakoribb a tejjárat eltömődéséből adódó tejpangás, amit az anyuka fájdalmas csomóként észlel, felette a bőr piros, meleg lehet. Amíg egyéb tünet nincs, addig ennek a legjobb gyógymódja, hogy a kisbaba szoptatását mindig az érintett mellen kell elkezdeni, ilyenkor a megszokott technika háttérbe helyezendő a csomó teljes megszűnéséig. A babát úgy kell mellre helyezni, hogy a mell csomós része a baba alsó ajka alatt legyen. Időnként ez elég vicces testhelyzeteket tud eredményezni, de bármilyen testhelyzet felvehető a siker érdekében. Időnként ilyenkor a szoptatás eleje nagyon fájdalmas lehet, ahogy a baba az erős szívó mozgással üríti a mell ezen részét, de amennyiben a mell kiürül a probléma hamar megoldódik. Ilyen esetben a szoptatás előtt érdemes kellemes meleg vízzel borogatni, zuhanyozni a mellett, esetleg elektromos melegítőpárnával átmelegíteni. A meleg kedvez a tej leadó reflexnek, ezáltal a csomó oldása könnyebbé válik.

 

2, Amennyiben a csomósodás mellett esetlegesen láz is jelentkezik, az édesanya levert, és egyértelmű betegség tünetek jelentkeznek, érdemes orvoshoz fordulni, aki a helyzet mérlegelése után elképzelhető, hogy antibiotikumot rendel el. Fájdalomcsillapítót is kérhet a kismama, így a szoptatás nehezebb időszaka könnyebben átvészelhető. Amennyiben az orvos gyógyszert rendel el, mindenképpen megbeszélendő, hogy a szoptatás ezen idő alatt folytatható-e. Vannak gyógyszerek, amelyek mellett az édesanya nyugodtan szoptathatja gyermekét, vannak, amelyek mellett szüneteltetni kell a szoptatást. Amennyiben a szoptatást fel kell függeszteni, akkor a megfelelő módon az anyatejet le kell fejni, ezzel is gyógyítani az érzékeny területet, valamint a tejtermelődést fenntartani.

 

3, A tejjárat elzáródásának egyik következménye lehet az emlőgyulladás, esetlegesen tályog kialakulása abban az esetben, ha nem fordít az anya kellő gondot erre az állapotra. Minden tejjárat elzáródás nagy figyelemmel követendő. Amelyik fájdalmas csomó saját próbálkozásra nem oldódik meg, azzal minden esetben szoptatási tanácsadóhoz, vagy orvoshoz kell fordulni további teendő megbeszélése érdekében. Az emlőben kialakult tályog nagyon ritka betegségek közé tartozik, gyakran sebészeti megoldást igényel.

 

4, Időnként fájdalmatlan csomók is megjelenhetnek a mellben szoptatás alatt. Amennyiben ezen csomók az anyamellben teljesen üres állapotban is megtalálhatók, akkor fokozott figyelemmel kell feléjük lenni. Ha nem tűnnek el 1-2 napon belül, akkor orvoshoz kell fordulni. Sajnos a szoptatás időszaka alatt is előfordulhatnak daganatos megbetegedések. Ennek kizárása orvosi feladat.

 

Az anyatej lefejése:

 

Többféle módszer van, amivel a felesleges anyatejet le tudja az édesanya fejni, és el tudja tenni későbbi felhasználás céljából. A legjobb, ha minden édesanya megtanulja a kézzel történő fejést, hiszen ez a legkönnyebben minden körülmények között használható „eszköz”. A védőnők nagy segítséget nyújtanak ennek a technikának az elsajátításában. A http://www.lll.hu/node/9 linken jól le van írva ennek technikája.

 

A kézi fejés mellett kapható elektromos, és mechanikus eszközök, amelyek közül mindenki a környezet ajánlása alapján kell, hogy eldöntse melyik számára az ideális.

 

A kézi fejés, időnként fárasztó, és hosszadalmas. Ezen valamelyest segítenek a mechanikus készülékek. Valamivel gyorsabb, de fárasztó művelet lehet a fejés ezekkel az eszközökkel. Az elektromos eszközök gyorsak, és kényelmesek, viszont elég hangosak, és túl embertelenek egyes anyukák érzései szerint. Érdemes tapasztalt édesanyáktól informálódni, és utána beruházni.

 

Mikor kell fejni?

 

1, Amennyiben valamilyen okból (gyógyszerszedés, elutazás, kórházi tartózkodás stb.) a szoptatás átmenetileg szünetel. Ilyenkor a baba szoptatásának megfelelő időközönként, és annak megfelelő ideig rendszeresen, még éjszaka is fejni kell a melleket, hogy a tejmennyiség, ezen átmeneti időszakban ne csökkenjen.

 

2, Ha biztonsági vésztartalékot szeretnénk képezni a fagyasztóba, vagy ha kevésnek érezzük a termelődő tejet, és ennek mennyiségét szeretné az édesanya szaporítani. Tápszer mennyiségének csökkentését szeretné elérni valaki, és a terv a tápszer teljes elhagyása, és csak a szoptatásra átállás. Ez esetben szoptatás után érdemes mindkét mellből 7-7-5-5-3-3 percig felváltva fejni a melleket.

 

Mikor nem kell fejni?

 

Régebben az a nézet volt, hogy a mellet minden szoptatáskor teljesen ki kell üríteni. Amennyiben ezt a baba nem végzi el, akkor a „maradékot” le kell fejni. Azonban ma már tudjuk, hogy az anyatejnek csak egy kis része az ami raktározódik az emlőben, a jelentős része a szoptatás alatt termelődik. Így aztán nem lehet kiüríteni a mellett. Amennyiben rendszeresen csak szoptatja valaki gyermekét, nem akar raktárt képezni, nem akarja a tejmennyiséget szaporítani, akkor nem szükséges fejni a szoptatások után. Ez esetben az anyamell beáll a kereslet-kínálat elve alapján annyi tej termelésére, amennyire a babának szüksége van. Ha valaki rendszeresen fej, akkor folyamatos túlkínálat lesz a szervezetében, ami miatt az esetleges 1-1 fejés kihagyása elvezethet a mell csomósodásához, bekeményedéséhez, gyulladásához.

 

 Az anyatej elapasztása:

 

És végül szeretnék pár szót említeni az anyatej elapasztásáról is. Bármilyen ok is vezet valakit oda, hogy a tej elapasztása mellett dönt a következő dolgok segítik ennek biztonságos kivitelezésében:

 

1, nagyon kevés folyadékbevitel, első napokban 1-2 korty egész nap

2, a mellek leszorítása, melltartóval, vagy kötözéssel

3, amennyiben nagyon kínzó a mell teltségérzete, csak minimális mennyiség lefejése, ami épp megkönnyebbülést eredményez, mert különben a fejés a tej szaporodását segíti.

4, gyógyszer is segíthet ebben, ehhez orvosi tanács, megfigyelés kell.

5, fontos a lassú türelmes munka, mert különben az emlőben pangó tejmennyiség emlőgyulladáshoz, tályoghoz vezethet.

 

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2023 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x