A kismamák számos vizsgálaton mennek keresztül, míg várják gyermeküket. Meghatározott sorrendben különböző vérvizsgálatok is vannak, ezek eredménye rámutathat eltérésekre, melyek bizonyos terápiát igényelnek, hogy a magzat megfelelően fejlődjön. A várandóság alatt fellépő cukorbetegség (gestációs diabetes) is egy ilyen laborvizsgálat eltérésekor derül ki és azonnali étrendváltozatásra, illetve bizonyos esetben inzulinkezelésre van szükség.
Előfordul, hogy a terhesség folyamán csökken a szövetek inzulin iránti érzékenysége, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki
A normális vércukorszint csak úgy tartható fenn, ha ezzel arányosan nő a termelődő inzulin mennyisége is. Sajnos a kismamák egy részénél nem fokozódik megfelelő mértékben az inzulintermelés.
A terhességi cukorbetegségben a legfontosabb a diéta. Az esetek nagy részében nem szükséges a diétát inzulinterápiával kiegészíteni.
Két fontos dolog, ami meghatározza az étrendet:
1. Kerüld el a magas glikémiás indexű ételeket
2. Naponta többször –ez 5-6szori étkezést jelent, a szénhidrát adagot elosztva állítsd össze az étrendet.
Továbbá:
Ne fogyassz mesterséges édesítőszereket!!! Károsíthatják a magzatot! Kis mértékben megengedett: ciklamát (pl. Natreen), aceszulfamK (pl.:Nutrasweet,Canderel), illetve a fruktóz.
FIGYELEM! A ciklamát, az aceszulfámK nem tartalmaznak szénhidrátot, de a gyógyszertárakban kapható fruktóz TARTALMAZ szénhidrátot. Ha ezt használod, akkor ezzel mindig számolnod kell!
Mi az a glikémiás index( vagy más néven GI)?
A különböző élelmiszerek vércukornövelő hatását mérjük a glikémiás indexszel, és a cukor GIje 100%.
Néhány élelmi anyag glikémiás indexe:
90-100%: malátacukor, burgonyapürépor, főtt burgonya, méz, gabonapehely, kukoricapehely, rizspehely (általában minden pelyhesítéssel szétroncsolt sejtfalú, nagy szénhidráttartalmú növényi termék), valamint minden cukros (üdítő)ital, amely nagyon gyorsan a bélbe jut és felszívódhat.
70-90%: fehér és félbarna kenyér, zsemle, kifli, Abonett, ostya, kétszersült, sós sütemények, kekszek, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehérliszt, főtt tészták (kivéve durum búzából készült tészták), kalács, szőlő,
50-70%: zabpehely, kukorica, főtt rizs, barna kenyér, banán, natúr (cukrozatlan) gyümölcslé
50-30%: tej, joghurt, kefir, a legtöbb gyümölcs, durumlisztből készült tészták
30%: fruktóz, szorbit, lencse, bab, borsó, szójabab, dió, mogyoró, korpás müzli, színes főzelékek, saláták, cékla, retek, paprika, paradicsom
Szénhidrát napi elosztása étkezésekre:
Napi javasolt szénhidrát (g). | 110 | 140 | 160 | 180 | 200 |
Reggeli | 20 | 25 | 30 | 30 | 35 |
Tízórai | 10 | 15 | 15 | 20 | 20 |
Ebéd | 35 | 40 | 50 | 50 | 55 |
Uzsonna | 10 | 15 | 15 | 20 | 25 |
Vacsora | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 |
Utóvacsora | 10 | 15 | 15 | 20 | 20 |
A 6. étkezés, az úgy nevezett utóvacsora az inzulinnal kezelt kismamáknál fontos. Ez azt jelenti, hogy a lefekvés előtt még egy kis szénhidrátot kell elfogyasztani, ami azért fontos, mert így nem alakul ki reggelre az úgy nevezett „hipo” jelenség , azaz a túlságosan alacsony vércukorszint (hipoglikémia).
Néhány példa ami megfelel a fenti szénhidrát tartalmaknak:
- 10 g szénhidrát: 2 dl tej vagy kefir, vagy natúr joghurt; 1 közepes őszibarack; 1 közepes kajszi; 1 nagy alma; 3 db Korpovit keksz
- 15 g szénhidrát: fél zsemle margarinnal 1 szelet sajttal; 1 nagy körte; 4 db mandarin; 2 narancs; 2 alma; 5 db Korpovit keksz; málnaturmix (2 dl tej,10dkg málna)
- 20 g szénhidrát: 2 dl kefír 3 db Korpovit keksszel; 1 szelet rozskenyér margarinnal; őszibarackturmix (2 dl tej,1 őszibarack)
- 25 g szénhidrát: 1 kifli sovány felvágottal; 1 kifli sajttal; 1 szelet rozsos kenyér margarinnal sajttal; 20 dkg franciasaláta majonéz helyett joghurttal készítve
- 30 g szénhidrát: 1 zsemle margarinnal sovány felvágottal vagy sajttal; paradicsomos burgonyasaláta (10közepes burgonya,3 közepes paradicsom); 3 dl tej 5 db Korpovit keksz; fél zsemle 3 dl natúrjogurttal vagy kefírrel
- 35 g szénhidrát: 2 dl kefír vagy joghurt 1 kiflivel; 3 dl tej 5 Korpovit keksz; 1 adag gombaleves zöldbabfőzelék párolt sertésszelet; 1 adag párolt zöldborsó; 1 adag meggyleves tökfőzelék sült csirkecomb
- 45 g szénhidrát: 1,5 zsemle sovány felvágottal vagy sajttal; 3 dl joghurt vagy kefír 1 zsemlével
Nagyon fontos, hogy a kórházi kontrollok mellet rendszeres otthoni vércukor mérést is végezz!
Miből mit válasszak?
Cereáliák, gabonaneműek:
Próbálj kevés lisztet használni a főzelékek elkészítéséhez, jobb ha inkább csak párolod sűrítés nélkül a zöldségeket. Próbáld ki a Graham lisztet vagy más teljes őrlésű lisztet.
Kenyerek, péksütemények: Válassz teljes őrlésű liszt felhasználásával készült kenyereket! Ezek segítenek, hogy jól lakj kisebb mennyiséggel és a vércukorszintedre is jobb hatással vannak, mint a fehér kenyerek.
Péksütemények közül szintén a teljes őrlésű lisztből készülteket válaszd! DE sima kiflit, zsemlét, minden töltelék és rátét nélküli bagettot vagy ezek rozsos változatát is fogyaszthatod. Hajtogatott, leveles tésztából készült péksütemények zsírosak, még akkor se válasszd, ha nem édes a töltelék! Vannak pékségek, ahol kapható az úgy nevezett GLYX kenyér, ami azt jelenti, hogy jó a GIje, ezért nyugodtan eheted azt is.
Tészta, rizs:
Tésztákból válassz durumlisztből készültet, itt nem a koleszterinszegénység miatt javasoljuk, hanem mert jobb a GIje.
Válassz barnarizst és inkább zöldségekkel kombinálva rizottónak készíts köretnek.
Húsok, húskészítmények, halak:
Sovány húsok: csirke, pulyka, fácán, galamb, nyúl, sertéskaraj, sertéscomb, borjú, marhatarja, marhabélszín, marhalapocka zsírszegényen elkészítve.
Halak: busa, fogas, afrikai harcsa, heck, keszeg és a tengeri halak. Fontos, hogy ezeket is zsírszegényen készítsd el.
Húskészítmények: válassz a hűtőpultból olyan előrecsomagolt felvágottakat, melyekre fel van tüntetve a „LIGHT” felirat. Itt a light a zsírszegénységre utal.
Tej, tejtermékek:
Tej: 2,8% zsírtartalmú tejből naponta 3 dl-t megihatsz, természetesen a napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva.
Tejtermékek: joghurtoknál figyelem!!!!!! A light jelenthet zsírszegényt és cukormenteset is! Te a zsírszegény változatokat keresd, mert mesterséges édesítőszereket nem javasolt fogyasztani a kismamáknak.
Sajtok nagy része zsíros, félzsíros, szintén segít az előrecsomagolt változatokon a LIGHT felirat a választásban.
Túró, tejföl zsírszegény változatának fogyasztása javasolt.
Figyelem! A táblázatból úgy tűnik, hogy a tejtermékek, húsok, halak, húskészítmények alig vagy nem tartalmaznak szénhidrátot. Ezt nem tekintheted zöld jelzésnek, azaz ezeket sem fogyaszthatod korlátlanul, ezek fehérjét és zsírokat tartalmaznak jelentős mennyiségben.
Ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet javasolnak, akkor a leginkább zöldségek-gyümölcsök változatos összehangolásából fogod tudni összeállítani az étrendedet. Ilyenkor a kenyerek, tészták csak minimális mennyiségben, vagy egyáltalán nem férnek be az étrendbe.
Zöldségek:
Ezek képezzék az étrended alapját! Burgonya: hetente 1-2szer szerepelhet az étlapodon
„Szabadon” fogyasztható zöldségek: brokkoli, cékla, cikória, cukkini, fejes saláta, gomba, karalábé, karfiol, káposzta (fejes, vörös, savanyú), kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mangold, padlizsán, paradicsom, paraj, patisszon, petrezselyem, póréhagyma, rebarbara, retek, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika.
A mellékelt szénhidrát táblázat segítségével könnyen össze tudod válogatni magadnak, hogy melyik zöldségből mennyit szabad enned.
Gyümölcsök:
Szintén segítségedre van a mellékelt táblázat! Aszalt gyümölcsök magas szénhidráttartalmúak csak igen kis mennyiségben javasolt.
A várandóság alatt kialakult cukorbetegség legtöbbször átmeneti és a szülés után rendeződik a helyzet. Ám a későbbikben sem árt figyelni az étkezésre, rendszeres sportolásra, és a szoptatás után a normál testsúly elérésére, mert egy későbbikben kialakuló cukorbetegség előszobáját is jelentheti!
A szülést követően a vércukor szint teljesen rendeződhet, bár a diétát még 6 hétig érdemes folytatni.
Ez a sok információ persze lehet, hogy sokkolónak tűnik.
Kérdéseddel bátran fordulj hozzám, hogy megtaláljuk az optimális megoldást Neked és születendő gyermeked számára!