Meddőség II.- Kivizsgálások - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Meddőség II.- Kivizsgálások

Jelen írásban azt tekintjük át, hogy amennyiben egy házaspár orvosi tanácsokért, és kivizsgálásokért fordul a szakemberekhez, a várva várt gyermekáldás elmaradása miatt, akkor milyen vizsgálatok várhatnak a házaspárra. Mindkét nemnél a leggyakoribb, legáltalánosabb vizsgálatokat vesszük sorba, a ritka kivételes vizsgálatok ismertetésétől jelen esetben eltekintünk.

A várva várt terhesség elmaradásának okai, és ezáltal a kivizsgálás lépései a következők lehetnek:

1, Valamely szervi elváltozás amely, lehet fejlődési eltérés, illetve lehet valamilyen betegség következménye akár a férj akár a feleség szervezetében.

2, Hormonális működésbeli eltérés, amely a hölgyeknél gyakrabban tapasztalható probléma, azonban férfiaknál is előfordulhat. A hormonális eltérések elsősorban az ivarsejtek kialakulását, érését, kilökődését, életképességét befolyásolják.

3, Nem ritka a pszichés tényező sem. Az esetek egy részében a minden szempontból teljesen egészséges házaspárnál sem történik meg a teherbeesés azért, mert olyan nagy a gyermek utáni vágy, hogy ez akkora nyomást, teljesítési kényszert helyez a házaspárra, ami már akadályozza a várva várt élet megfoganását.

4, Ritka esetben előfordulhat, hogy minden szempontból egészségesnek tűnő házaspár immunológiai okokból nem képes gyermeket foganni.

Legelső lépésben érdemes a házaspárnak felkeresni a feleség nőgyógyászát, és vele egyeztetve, megtervezve elkezdni a kivizsgálásokat.

A vizsgálatok egy jelentős részét bármely kórházban meg tudják csinálni, és amennyiben a gond már ott megoldódik akkor nem válik szükségessé az orvosváltás, ami egy ilyen bizalmi területnél még akár a kezelés sikerességét is befolyásolhatja.

A legtöbb nőgyógyász tud ajánlani urológust, így a férj vizsgálatai a feleség vizsgálataival párhuzamosan elkezdhetők. A házaspár férfi tagjának kivizsgálása történhet speciális urológiai (andrológiai) rendelőben, illetve egyes meddőséggel foglalkozó centrumokban andrológus rendelés is van. A kivizsgálások előtt érdemes megkérdezni a nőgyógyászt aki a hölgyet vizsgálja, esetleg későbbiekben kezeli, hogy a férj kivizsgálásával kapcsolatban ragaszkodik-e egy adott andrológus vagy klinika vizsgálatához, illetve bizonyos vizsgálatok eredményeit csak egy adott helyről fogadja el. Tekintettel arra, hogy ez igen gyakran előfordul, így ennek tisztázása minden esetben célszerű. A férj és a feleség kivizsgálásának, és az esetleges beavatkozásoknak az összehangolásával a siker valószínűsége lényegesen megnövelhető.

Azonban bizonyos vizsgálatokat, illetve beavatkozásokat valamint a mesterséges megtermékenyítés különböző fajtáit (ezekről a következő részben lesz szó) már speciális centrumok végzik.

A férfiak kivizsgálása:

1, Fizikális vizsgálat: ez egy hagyományos urológiai vizsgálatot jelent, amikor is az orvos átvizsgálja a férfi nemi szerveket, megvizsgálva, hogy azokban nincs-e eltérés, valamilyen szervi akadálya a termékenységnek.

2, Ultrahang vizsgálat: a fizikális vizsgálatot mindig kiegészíti egy ultrahangos vizsgálat aminek segítségével a herék szerkezete, a bennük lévő esetleges gyanús elváltozások feltérképezhetőek, továbbá a prosztata szerkezete, valamint az ivarvezetékek is vizsgálhatóak.

3, Speciális esetekben röntgen vizsgálatra is sor kerülhet, amennyiben a vizsgálat során valamely, a vesét is érintő elváltozás gyanúja merülne fel mellékleletként, ez azonban igen ritkán szokott előfordulni.

4, Ondófolyadék vizsgálat: a legkellemetlenebb része a kivizsgálásnak, azonban a leginformatívabb. Egyes betegségek -elsősorban gyulladások- mellett, szervi eltérések, valamint a termékenyítő képességre utaló paraméterek is meghatározhatóak belőle. Tekintettel arra, hogy a sperma paramétereinek változása az ejakuláció, és a vizsgálat között eltelt időtől nagymértékben függ, ezért az ejakulációnak mindig a vizsgálat helyén kell történnie. Erre a magánklinikákon általában nagyon kulturált, kedvező feltételeket biztosítanak, és a feleség a férjjel lehet. Sajnos az állami intézmények döntő többségében semmi kedvező hely nincs erre az egyébként is kellemetlen, és ilyen körülmények között már megalázó helyzetre. Mindezek mellett, amennyiben a férj erre a vizsgálatra semmiképpen nem vállalkozik, az előző vizsgálatok elvégzése akkor is indokolt, hiszen már azokból is sok információ megtudható. De tudni kell azt, hogy teljes diagnózis csak az ondófolyadék vizsgálatával lehetséges.

5, Ritkább esetben speciális immunológiai vizsgálat is szóba jön.

6, Hormonális kivizsgálás: speciális betegségek gyanújának felmerülése esetén mindig indokolt lehet, az alap kivizsgálás részét általában nem képezi.

A feleség kivizsgálása:

1, Nőgyógyászati alap vizsgálat. Ezen vizsgálat önmagában finom eltérések kivizsgálására nem alkalmas, ahhoz a következő, kiegészítő vizsgálatok valamelyikének elvégzésére van szükség.

2, Ultrahang vizsgálat: Nőgyógyászati, hüvelyen keresztül elvégzett vizsgálatot jelent, aminek célja kettős. Egyrészről a szervek alakjának, helyzetének, esetleges elváltozások meglétének  megítélése, valamint többszöri, pár napos szünetekkel egymást követő ultrahang sorozattal biztosan nyomon követhető a petesejt megérése, valamint kilökődése a petefészekből.

3, Hormonális ciklus meghatározása: egy menstruációs cikluson belül több vérvétel segítségével feltérképezhető a hölgy hormonális állapota. Ebből lehet következtetni a hormonháztartás működésére, illetve akár szervi elváltozásra is, amely  a várandósság elmaradásának a hátterében állhat. Amennyiben hormonális eltérésről van szó, akkor gyógyszeres kezelés megkezdése várható. Azonban ha szervi eltérés gyanúja merül fel, akkor célirányos speciális vizsgálatok is szóba jönnek, esetlegesen műtéti beavatkozásra is sor kerülhet.

4, Petevezető átjárhatósági vizsgálat (Hysterosalpingographia=HSG): Erre a vizsgálatra rendszerint akkor kerül sor, ha az előző vizsgálatok egyikénél sem találtak semmilyen eltérést, így valószínűsíthető, hogy csupán fizikai akadálya van a két ivarsejt találkozásának. A petevezető, egy érzékeny, szűk keresztmetszetű szerv amelynek feladata a petesejt továbbítása a petefészekből a méh felé. Legtöbbször a hímivarsejtek a méhből felúsznak a petevezetőbe, és a megtermékenyítés itt történik meg. A petevezető elzáródásának egyik gyakori oka, kismedencében akár fiatal kislánykorban kialakult gyulladás lehet.

A vizsgálat elvégzésének több formája ismeretes, célja azonban ugyanaz. A petevezetők vizsgálata, az esetleges összenövések kizárása céljából. Történhet a vizsgálat a méhüregen keresztül befecskendezett kontrasztanyaggal. Ekkor röntgengép segítségével követik nyomon a kontrasztanyag áramlását. Ez a vizsgálat általában bódításban történik. Hasonló módszerrel történik az a vizsgálat is amikor speciális, ultrahanggal is nyomon követhető kontrasztanyagot fecskendeznek a méhüregben. Ennél a vizsgálatnál a sugárterhelés elkerülhető, mert a befecskendezett anyag áramlásának vizsgálata ultrahang segítségével történik.

További két olyan módon is lehetőség van ennek a vizsgálatnak az elvégzésére, ami már műtéti körülmények között történik, de ezen beavatkozásoknál egyéb elváltozások műtéti megoldására is lehetőség nyílik.  

A hastükrözéses (laparoscopos) beavatkozás során a hasüregbe kb. ujjnyi csöveket vezetnek be és ezen keresztül kamerával tökéletes képet kapnak arról, hogy a női szervezetben a belső nemi szervek, és azok környéke milyen állapotban van. Van-e valamilyen betegség, elváltozás. Ezen módszer segítségével igen sok műtét is elvégezhető, valamint a petevezető átjárhatósági vizsgálat is kivitelezhető. A beavatkozás 2-3 napos kórházi benntartózkodást igényel.

Fertiloscop egy olyan a laparoscophoz hasonló beavatkozás amikor a kamera bevezetése a hüvelyen keresztül, és nem a has irányából történik. Ez a beavatkozás maximum 1 nap kórházi benntartózkodást igényel, valamint az altatási megterhelés is kisebb, azonban műtéti beavatkozások kivitelezése erősen korlátozott.

A petevezető átjárhatósági vizsgálat, a folyadék befecskendezése által, már önmagában is sokszor képes a kisebb összenövéseket szétválasztani. Ezért ezen vizsgálat elvégzése utáni hónapokban gyakran találkozunk azzal az örömteli hírrel, hogy a pár gyermeket vár.

5, Méhtükrözés (Hysteroscopia): az előző vizsgálatok kiegészítésére használt vizsgálat. Célja a méh üregébe bevezetett kamera segítségével a méh belső felszínének alapos, részletes átvizsgálása az eltérések feltérképezése. A beavatkozás során lehetőség van bizonyos elváltozásoknak azonnali műtéti megoldására ezen eszköz segítségével. Ezen vizsgálat kiegészíthető petevezető tükrözéssel (tuboscopiával) ami a petevezetők vizsgálatát teszi lehetővé.

6, ritkább esetben speciális immunológiai vizsgálat is szóba jön.

Ha az orvosi vizsgálatok olyan eltérést mutatnak, a házastársak valamelyikénél esetleg mindkettőjüknél, amely hagyományos műtéti megoldásokkal nem megoldható, akkor is tudni kell azt, hogy nagyon sok olyan beavatkozási lehetőség van amelynek segítségével a gyermekáldás realizálódhat. Ezen beavatkozásokat összefoglaló néven mesterséges megtermékenyítésnek nevezi az orvostudomány. Ezen belül a különböző eljárások részleteiről a következő cikkben olvashatnak.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x