A csodálatos oxitocin! - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

A csodálatos oxitocin!

Visszanézve az oldalt meglepetten vettem tudomásul, hogy az oxitocinról eddig nem írtam. Most ezt a nagy hiányosságot szeretném pótolni.
Egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy az oxitocin hormon mennyire fantasztikus és életbe vágó szerepet játszik az emberiség fennmaradásában, a gyermekek fejlődésében, a szülők reakcióiban.
Nagyon meglepő tények kerülnek napvilágra és egyre megdöbbentőbb, hogy az oxitocinnak nem csak a szülés körüli pár órában van jelentősége hanem egész életünket meghatározza, és befolyásolja. Bátran mondhatjuk, hogy sokkal összetettebb és sokrétűbb a hatása életünkre mint azt eddig gondoltuk volna.

Oxitocin. Nagyon sok ponton hat szervezetünk működésére, életünk kapcsolataink alakulására. Nőkben, férfiakban lelki és fizikai hatásai sokrétűek, de jelen összefoglalóban csak a szülés körüli vonatkozásokat tekinteném át.

Érdemes azonban elolvasni a Wikipédia leírását nagyon érdekes hatásokról lehet olvasni már ebben a nagyon rövid összefoglalóban is.
Mindenki figyelmébe ajánlom továbbá Varga Kata kutatási eredményeit is amelyek részletesen és alaposan megvilágítják az oxitocin működésének tudományos kutatási eredményeit.


Az oxitocin hormon szintetikus előállítása (Vincent du Vigneaud 1955 ) nagy változást hozott a szülészetben, 1955-ben sikerült előállítani a hormont és ezzel a szülészet egy új korszaka kezdődött. A hormon gyógyszer formában való elterjedését megelőzően a szülések másként zajlottak. Legtöbbször otthon, vagy születésházakban, nyugalomban csöndben, és legtöbbször békében. A bábák sok praktikát ismertek, hogy hogyan lehet a test működését segíteni a lélek munkáját összhangba hozni a testtel. Sokszor a kismama feszültsége frusztrációja bizonytalansága okozta a szülés lassulását esetleges megállását mint ahogyan ma is ez a leggyakoribb ok. Ilyenkor (gyógyszer nem lévén) a segítő személyzetnek az anyával kellett foglalkozni, hiszen a baba megszületését leginkább az anya lelki és testi felkészültsége határozta meg. Az oxitocin szervezeten belüli termelődésének fokozására az ellazulás a nyugodt környezet mellett a bábák különféle praktikákat tudtak bevetni amelyek az anya testének működését segítették. A szülés új lendületet vett, az anya átlendült azokon a holtpontokon amelyek minden szülésben szinte törvényszerűek, és a baba megszületett. Az anya a fokozott oxitocin minden áldásos hatásával az olykor hosszabb, nehezebb szülés után is euforikus állapotban szó szerint értve szerelembe esett kisbabájával és a gyermek gondozása, ellátása, az éjszakai felkelések a mai szóhasználat szerinti áldozatvállalások, lemondások természetesek, fárasztóak de örömteliek voltak.  
A szervezetben termelődő oxitocin hatása ugyanis kettős. A szülés folyamatában szabályozza a méh izomtevékenységét, de ezzel párhuzamosan az agyban olyan folyamatokat indít be amelyek hatására az anyai kötődés, a gyermek ellátása gondozása innentől egy „beégetett” programként fut az anya életében. Az oxitocin hatására az anya szoptatja, ellátja gyermekét, és ha nincs a gyermek vele hiányérzete támad. Minden idegszálával a gyermek ellátására védelmezésére kódolódik ez az elkövetkező hetek hónapok feladata az életében. Csodálatosan ki van találva annak a váltásnak az átvezetése, hogy a várandós állapotból az oxitocin hatására a szülőnőből gondoskodó anya lesz.
Természetesen régen is voltak elakadt elhúzódó szülések és olyanok is amikor tragédia lett a vége egy egy hosszabb vajúdásnak. Éppen ezért az oxitocin szintetikus előállítása sokakban egy új és biztonságosabb út reményét keltette. Sokan úgy gondolták, hogy az oxitocin birtokában uralva a szülés dinamikáját nem lehet gond. Hiszen, ha a szülés lassul, esetleg megáll, a külső segítség támogatja az anyát abban, hogy áthaladjon az úton és anyává váljon. Ha vérzés támadna a szülés után akkor ez a probléma egy könnyebben uralható állapottá ezáltal „biztonságosabbá” vált.

A régi szülészek valóban segítségnek gondolták mindezt, és ez el is nézhető nekik, hiszen az oxitocin összetett hatása akkor még ismeretlen volt.

Mi is a gond a kívülről adott oxitocinnal? Látszólag semmi, hiszen a gyorsabb szülés akár még vonzó is lehet.
DE
amik a tények:
A szülés üteme és dinamikája egy csodálatos dolog. Nem haladhat egy természetes szülés gyorsabban és erősebben mint amit az anya és a baba el tud viselni. Nem lehetnek intenzívebbek a fájások mint amit a test el tud hordozni, és nem lehet a tempó gyorsabb azaz a baba nem születhet meg előbb mint ahogy erre az anyai lélek fel tud készülni. Érdekes és összetett dolgok ezek.
Az a nő aki szül az életének egyik legmeghatározóbb szakaszába jutott. Itt sok minden eldől. Ki ő valójában? Meddig tud tűrni és elmenni? Mit gondol magáról a babáról a párjáról, és még sorolhatnám. A szülés közben sokszor több generációnyi fájdalmat sértettséget kell feldolgozni ahhoz hogy egy gyermek megérkezhessen. Régebben ennek kultúrája volt, a szülésfelkészítés erről szólt, és ma is erről kellene szólnia. Arról, hogy a szülőnő a szülés óráira elérkezzen oda, hogy képes legyen találkozni ezzel az erővel, képes legyen átmenni ezen a keskeny ajtón, és képes legyen elfogadni azt a változást amit egy új ember megszületése jelent.

A kívülről rosszkor adott oxitocin levágja az utat, és ezáltal sokszor mindent összezavar.
A szülés megakadása lelassulása ugyanis nem azt jelenti, hogy a női szervezet rosszul működik. A lassulás megállás az esetek legnagyobb részében azt jelzi, hogy még nincs itt az idő. Hogy valaminek még le kell zárulni, valamit még át kell értelmezni, valaminek még a helyére kell kerülni ahhoz, hogy a folyamat tovább gördülhessen. Ilyenkor a felületes külső szemlélő számára a női test elromlott, és be kell avatkozni. Valóban ilyenkor segíteni, támogatni kell a kismamát, de nem mindegy hogyan. Személyre szabott együttműködés, jó tanács, egy jó szó, egy pohár víz, egy biztató ölelés sokszor csodákra képes…. Azonban az oxitocin túlzott és felesleges adása átpréseli a mamát és a babát azon az úton amire még nincsenek felkészülve. Olyan ez mintha egy kezdő futót küldenénk el maratont futni, és a nehezebb időszakokban kicsit ostorral vernénk hogy jobban haladjon…..

A kívülről adott oxitocin a méhre hat, az összehúzódások intenzívebbek lesznek, sűrűbbek és erősebbek, de az idegrendszeri hatás elmarad, sőt egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az addig termelődött saját oxitocin termelését is leállítják. Ennek oka az, hogy a női szervezetben termelődött oxitocin az agyban termelődik, és ott helyben is kifejti a hatást valamint a véráramba kerülve az idegrendszeren kívül többek között a méh simaizomzatára is hatást gyakorol. A kívülről beadott oxitocin azonban nem tud az agyba bejutni mert az idegrendszernek van egy olyan védő mechanizmusa, ami megakadályozza a legtöbb anyag bejutását ezt nevezzük vér-agy gátnak.
Azaz egy nagyobb, erősebb feladatot kell az oxitocin fájdalomcsillapító, szorongást csökkentő hatása nélkül elviselni. Az oxitocinnal szült édesanya átpréselődik gyorsabban egy keményebb úton és megérkezik oda ahol kezébe adják babáját és hiányérzete marad. Nem érti hogy került ide, mi is történt vele. Azok az idegrendszeri oxitocin hatások amik a babához való nagyon mély elemi kötődést meghatározzák sérülnek, vagy elmaradnak. Sokszor harag és düh érzése kevereg a kismamában, és a baba sírása és az „éjszakai üzemmód” is sokkal megterhelőbb. Sajnos a kezdeti kötődési zavarok akár hosszabb távúak is lehetnek, és a kismama és baba kötődése sérülést szenvedhet, ami a baba felnőtt életére későbbi párkapcsolataira, barátságaira, sőt munkavállalására, családalapítására is messzemenőkig kihatnak. Nem túlzás azt állítani, hogy a szülés ideje alatt feleslegesen adott oxitocinnal a kismama és a baba olyan lelki (időnként testi ) sérüléseket szenved, amelyek megoldása hosszú és sokszor nem könnyű feladat, a megoldás elmaradása pedig maradandó kapcsolati nehézségeket okoz a megszületett babának felnőtt korában is. Elgondolkodtató, hogy a 70-es évektől már rutin szerűen alkalmazott oxitocinnal született most már felnőtt generáció kapcsolati zavarai milyen nagy számban fordulnak elő.

Ezért van nagyon nagy felelőssége a szülés körüli segítőknek, hogy felismerjék azt az elenyésző számú esetet amikor az oxitocin adása valóban elkerülhetetlen. Azonban bizton állíthatjuk, hogy a rutinszerűen adott oxitocin nagyon káros, és felesleges nehézségeket okoz a családoknak.


Abban az esetben, ha valaki ezt a cikket olvasva több pontos saját szülésére és nehézségeire ismer ne keseredjen el. Van megoldás amivel a kezdeti nehézségeket orvosolni lehet. Személyiségünk, viszonyulásaink önértékelésünk egy dinamikusan változni képes rendszer része, és mondhatjuk sosem késő helyre tenni a lelki dolgokat, de jobb ezekkel minél hamarabb foglalkozni.

Mit lehet tenni?
Ha valaki oxitocint kapott szülése alatt akkor a tudatos lelki munka nagyon fontos mind az ő mind a környezete számára. Tudatosítani kell, hogy azok az érzések (düh, harag, alkalmatlanság érzés, a baba megértésének nehézségei stb.) amik ilyenkor előfordulnak nem a kismama hibás „működése”, nem az ő alkalmatlansága, nem az ő „rossz anya”-sága. Ez a szülésben történt beavatkozás hatása, ami orvosolható utólag is.
Az ilyen anyukák számára nagy segítség egy olyan közeg ahol a történetét meghallgatják ahol a szoptatásban messzemenőkig segítik támogatják ahol éjszaka vele együtt felkelnek és támogató szavakkal erősítik abban, hogy amit csinál az jó. A szoptatás mellett a babahordozás az együtt alvás szintén a szervezet oxitocin termelését fokozza így a hiányt valamelyest pótolni tudja.
A környezet szerepe nagyon meghatározó, ugyanis ilyenkor az alkalmatlanság érzés sokkal gyakrabban fordul elő még akkor is, ha külső szemlélő számára világos, hogy az anya jól helyt áll a kezdeti időkben is.

Amennyiben sikerül a szülési élményt megfelelően, szükség esetén szakemberek segítségével feldolgozni akkor kötődési zavar nem fog kialakulni a kisbabánál. Az a nagyszerű a korai gyermekkorban az első hetekben hónapokban, sőt első években hogy a gyermek kötődésének alakulása csak az édesanya viszonyulásától függ azaz a gyermek ilyenkor még tiszta lappal viszonyul a világhoz. Szükségeit jelzi, kommunikál, és elfogad, de ő maga a kapcsolat mikéntjét még nem irányítja. Így ha az anya rendben van a baba személyiségfejlődési is rendben lesz.
Egy esetlegesen rosszul sikerült szülést követően, a megfelelő feldolgozást követően egy második vagy többedik szülés a jó helyen a jó személyekkel gyógyító hatású tud lenni az egész családra, és a kismama személyiségére, önértékelésére egyaránt.

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x