Felkészülés a szülésre - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Felkészülés a szülésre

A szülés minden ember az anya, az apa, és az újszülött számára is döntő fontossággal bíró esemény. Nem túlzás azt mondani, hogy a család későbbi élete, kapcsolódási pontjai, összhangja is függ attól, milyen szülésélményen mennek keresztül, és mindehhez milyen módon viszonyulnak a résztvevők. Nem szeretnék túl nagy szavakat használni, de társadalmi szinten is fontos, meghatározó élmény a szülés, hiszen a családok jó, harmonikus állapota közös érdekünk. Nem ritka az sem, hogy egy rossz szülésélmény által kialakult félelem rettegés akadályozza meg azt, hogy a házaspár egy újabb gyermeket vállaljon.

Sajnos a médiában a mai napig rengeteg olyan jelenetben mutatják be a szülést ami egy borzalmas, túlélhetetlen, gyötrő és kínzó esemény. Ennek azonban nem KELL így lennie. A szülés elsősorban az anya, másod sorban az apa fejében dől el. Tudatosan formálni kell a gondolatokat, a hozzáállást a várandósság alatt, hogy a végeredmény ne egy mama, egy baba, egy apa legyen, akik túlestek mindenen, hanem egy boldog család akik örömmel megélték életük első közös, és talán legnagyobb élményét. Mindenki ismeretségi körében akad egy-egy "jóakaró" aki felvilágosítja a leendő szülőket a szülés, és a kisbabás lét borzalmairól, ne dölj be ezeknek a történeteknek. A pohár vagy félig üres, vagy félig tele van, a szülésre is igaz, hogy sokminden hozzáállás kérdése.

A szülés nem a fájdalommal egyenlő!! Sokkal több annál, a fájdalom amennyiben megfelelő mederbe van terelve egy szükséges eszközzé válik csupán, ami a kismamának segítségévé alakítható!

Pár általános tanácsot foglalnék össze amik a Jó szüléshez sokban segíthetnek:

- Bizalom: A legfontosabb, hogy maximális bízz azokban az emberekben akiket a szülésedhez választasz segítőknek (orvos, bába, dúla, családtag stb... ), így a döntéseiket, még ha adott esetben kedvezőtlennek tűnnek is, könnyebben el lehet fogadni. Ne félj váltani segítőket, ha nem alakul ki a bizalom köztetek.

- Türelem: Fogyasztói társadalmunkban mindent azonnal és verejték nélkül szeretnénk megkapni. A szülésnél is sokszor látható, hogy a látszólag tétlen semmittevés frusztrálóan hat a párra, holott a várakozás ebben a helyzetben egy természetes helyzet. Sokszor órákig látszólag semmi nem történik, csak a fájások összehúzódások jönnek, de a test és a lélek ilyenkor is dolgozik, meg kell adni mindenkinek azt az időt ami alatt testileg és lelkileg is el tudja engedni gyermekét. A szülés gyakran hosszú folyamat. Első, de akár többedik babánál is előfordulhat, hogy akár 24-48 órát is igénybe vesz ez a fizikailag rövid, de mamának-babának érzelmileg, lelkileg hosszú utazás. Amennyiben nálad is hosszabb lenne ez a folyamat legyél türelmes! Ha megadjátok egymásnak azt az időt ami ehhez kell, csak nyertek vele.

- Önbizalom: Bizz magadban, megérzéseidben, és érzéseidben, ösztöneidben. A szülés egy egészen más, egészen új, és szokatlan helyzet különösen első, de második, harmadik sőt tizenegyedik babánál is. Nem a szokványos viselkedés, nem a szokványos reakciókat hozza ki a szülő nőből. Ez így van rendjén, éppen ezért ilyenkor nagyon fontos, hogy bizz önmagadban, abban, hogy a tested, megérzéseid tudják mi lenne jó, mi lenne optimális a Te számodra. Bizz abban, hogy meg tudod csinálni, képes vagy rá, hiszen erre lettél teremtve. Menni fog, erre szánd el magad.  Amikor jönnek a fájások pozitív gondolatokkal örömmel üdvözöld őket, hiszen ezek a fájások segítik világra a kisbabádat. Fontos, hogy a vajúdás legelején (amikor még oda tudsz erre figyelni, mert még nem olyan erősek az összehúzódások) gyakorolj. A fájások alatt lassan, hosszan lélegezz, és lazíts el minden izmot, különösen a gát környékén, és a fenéken. A szülés kezdeti idején ennek még akkora hatását nem fogod érezni, de ez a gyakorlás ideje, ha már itt megszokod, hogy a fájásra ellazulással ön átadással, megfelelő légzéssel reagálj, akkor a szervezet rááll erre, és amikor már erre tényleg nagy szükség lesz akkor automatikusan fog működni. Ne feszíts be semmit, csak lazán, és képzeld el, gondolj arra, ahogy a kisbaba útjában lévő izmokat, szöveteket sorra ellazítod, megnyitod számára az utat. Örülj a vajúdásnak, próbáld átadni magad annak az elementáris erőnek, ami körbevesz a vajúdás folyamán. Ne akard irányítani a folyamatot, csak engedd megtörténni.  Ha megijednél, kérj segítséget, újra ellazulni. A fájdalomról annak kezeléséről bővebben a módosult tudatállapot menüpont alatt olvashatsz.

- Félelem: Természetes érzés, hogy az újtól, az idegentől megijedünk, félünk, így van ez a szülésnél is. A félelem azonban itt nagy akadály lehet, ezért a félelmeket fel kell ismerni, érdemes megfogalmazni, mihamarabb szembenézni velük, és száműzni az érzelmek közül. Nem jó a félelmeket a szőnyeg alá söpörni...keresni kell a feldolgozás megfelelő formáját. Erősítsd fel a bizalmadat hidd el, figyelnek Rád, vigyáznak Rád, és a kisbabádra is.

- Hangok: Sok kismama fél attól, hogy szülés közben nem tud uralkodni magán, és kiabálni fog. Ez nem annak az ideje, hogy a szülő nő URALKODJON magán. Fontos, hogy ha úgy érzed, hogy a fájások könyebben elviselhetőek, könyebben kezelhetőek, akkor nyugodtan adj ki hangokat, kiálts ha jól esik. A szülőszobán ez természetes dolog, az ott dolgozóknak ez mindennapos, senki nem fog megbotránkozni. Persze erőltetni nem kell, de egy próbát megér, sokmindenkinek nagy segítség, ha fájás közben kiengedi a hangot, a levegőt, a torkán, nagyra tátott szájjal.


- Feljben döl el: Fontos, hogy lélekben, és "fejben" készülj fel a szülésre. Jót várj, de egy esetleges császármetszés gondolatát is fussd át elméletben. Fontos, hogy ne csak egy alternatívát vázolj fel magadban, mert akkor nagyon nagy a valószínűsége a csalódásnak kudarcélménynek. Hasznos lehet a szülési terv, de csak ha rugalmas, ami jónak tűnik kismamaként, az élesben a szülés fájdalmai között lehet, hogy kellemetlen. Készülj fel a fájdalomra is, sokan ott buknak el, hogy nem készülnek fel, hogy ez fájni fog...

- Információ: Fontos, hogy merj kérdezni!! Tudom, hogy nagyon sok területen nagyon rossz a kommunikáció az orvos-páciens között, és ez a szülészet területén nagyon fontos lenne, hiszen ilyenkor a hormonális hatások miatt is sokkal érzékenyebb az ember az információkra és a hiányukra egyaránt. Azonban fontos, hogy Te is kérdezzen. Az orvosodnak aki nap mint nap ebben a közegben él, nem mindig egyértelmű, hogy mi az amit el kell magyarázni és mi az ami közismert. KÉRDEZZ BÁTRAN!!!  Tőlem is nyugodtan, de a saját orvosodtól is, ameddig megy, és érdekel akkor még szülés közben is. Csak az a rossz kérdés, amit nem tesz fel az ember! :-)

- Szövődmények elfelejtése: A szövődményekkel nem kell egy kismamának foglalkoznia, sok olyan extrém dolog is lehet, ami egy laikusnak eszébe sem jut. Erre a biztonsági megoldások legtöbbször adottak, és erre van melletted a szakszemélyzet. Jót várj, jóban reménykedj, és készülj a csodára!!!!

 

Egy gyermek születése akár így akár úgy hatalmas CSODA!!!

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x