Mikor kell elindulni a szülőszobára? - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

újszülött teknős - mikor kell elindulni a szülőszobára?Talán egyik leggyakoribb kérdés: Honnan fogom tudni, hogy el kell indulnom a szülőszobára?

Első ránézésre talán úgy tűnik, hogy ennek eldöntése nem egyszerű, különösen első gyermek esetén, de remélem a cikk végére kicsit sikerül tisztábban látni ez ügyben.

A legfontosabb kritérium az, hogy ha kórházi szülést tervezel, akkor addig maradj otthon a vajúdásod indulása után, amíg számodra ez még komfortos, amíg úgy érzed, hogy jól esik még otthon lenni. Ahogy elbizonytalanodsz ebben, és úgy érzed számodra biztonságosabb már ha útnak indulsz a kórházba, akkor ne tétovázz elindulni.

Orvosi szempontok alapján kórházba kell indulni ha:

1, Valakinek elfolyt a magzatvize. Ha a magzatvíz tiszta, és nem bűzös akkor normál tempóban összekészülődve lehet indulni a kórházba. Ha azonban a magzatvíznek színe van, esetleg véres akkor mindenképp azonnal indulni kell a kórházba. Milyen is a tiszta magzatvíz? Talán ahhoz lehet leginkább hasonlítani mintha egy nagy pohár vízbe kevés, pár csepp tejet csepegtetnél. Azaz nem teljesen átlátszó.

2, Rendszeres 3-5 percenként jelentkező méhösszehúzódások vannak, amik 40-50 másodpercig is eltartanak. A fájások megítélése sem mindig egyszerű, ugyanis a várandósság vége felé előfordulhatnak jósló jellegű fájások, amik időnként egészen rendszeresek is tudnak lenni. Ezért a fájások rendszereződését érdemes megvárni, és érdemes egy darabig figyelni, hogy nem szűnik, nem csökken-e a fájások jellege, gyakorisága, intenzitása.

3, Esetleges vérzés jelenkezése esetén a várandósság bármelyik időpontjában orvoshoz kell fordulni. Amit azonban tudnod kell, az az, hogy a vajúdás ideje alatt kevés vérzés a tágulás következtében természetesen is jelentkezhet.

Nagyon hasznosnak találom azt, ha van egy szülésznőd, aki az otthoni vajúdás ideje alatt is telefonon segítséget tud neked nyújtani és támogat, segít abban, hogy mi az a legideálisabb időpont amikor érdemes elindulnod a kórházba. A legfontosabb azonban, hogy ebben a döntésben is, mint a várandósság és szülés alatti időben is, hallgass a belső megérzéseidre, hiszen lehet, hogy úgy gondolod nem tudod mikor kell elindulnod, de a tested jelezni fogja ezt számodra!

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x