Császármetszés utáni hüvelyi szülés. VBAC - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja


Egyre több kórház, egyre több orvos és egyre több kismama gondolja úgy, hogy első gyermekének császármetszéssel történt születése után is van lehetősége arra, hogy megszülje második kisbabáját hüvelyi úton.  Egyre többen ismerik a kifejezést VBAC (Vaginal Birth After Caesarean )

A császármetszés egy nagyszerű életmentő beavatkozás, aminek sok kismama és kisbaba köszönheti testi épségét napjainkban is. Mindezek mellett egy műtéti beavatkozás, aminek testi és lelki következményei vannak, ezért hacsak lehetséges érdemes a második gyermek szülését hüvelyi úton megpróbálni.

Nézzük át a teljesség igénye nélkül, hogy mik azok a feltételek, amelyek kellenek ahhoz, hogy az előzetes császármetszés után minél nagyobb valószínűséggel elkerülhető legyen a műtét a második szülésnél. Azaz sikerüljön a VBAC.


Lelki felkészülés: meggyőződésem, hogy a szülés 70-80%-ban lelki folyamat és csupán 20-30%-ban testi. Természetesen ez nagyon megtévesztő tud lenni, hiszen a test munkáját látjuk, míg a lélek munkája, fájdalmai nem mindig egyértelműek. Császármetszés után mindenképp (de legtöbbször hüvelyi szülés után is) kell, hogy az ember ezt az élményt lelkileg feldolgozza, megélje, és „helyre rakja”. Ehhez legtöbbször közeli rokonokkal, barátokkal történő beszélgetés elegendő, de ha mégsem akkor, segítő szakemberek (perinatalis szaktanácsadó, pszichológus, dúla) bevonása is szükséges lehet. Legkésőbb a második várandósság előtt érdemes megvizsgálni magadat, hogy rendben vagy-e ezen a téren.


Családi hozzáállás: A közeli hozzátartozók elsősorban a férj támogató szerepe lelki támasza nagymértékben segíti a sikeres VBAC-t.


Segítők: A megfelelő csapat elengedhetetlen a sikerhez.


Előzmények: Az előző műtét oka is befolyásolja a sikert. Ha valaki az első szülésénél vajúdott, tágult a méhszája, esetleg el is tűnt a műtét elvégzése előtt akkor, sokkal nagyobb valószínűséggel gyors és könnyű tágulással tud eljutni a kitolási szakig a második szülése során.  Éppen ezért jó ha tudod, hogy az első szülésnél a vajúdásod nem volt hiábavaló.
 Amennyiben azonban valami olyan ok volt a műtét hátterében, ami állandó az anya életében, vagy második várandósságánál is kialakul, akkor természetesen ismételt műtét jön szóba.


Testi adottságok: Ideális, ha a két szülési esemény között több mint 24 hónap telik el, de minimum 18 hónap mindenképp kell, hogy elteljen, ez ugyanis nagymértékben csökkenti a hegszétválás valószínűségét


Jelen várandósság: Az előzetes császármetszés után lehetnek olyan orvosi helyzetek, amik a második várandósságnál kialakulva szintén nem teszik lehetővé a hüvelyi úton történő szülést. Ezek megítélése mindig egyénileg történik.


Hegvastagság: Régen nagy jelentőséget tulajdonítottak a siker szempontjából az utolsó hetekben végzett méhen lévő előzetes műtét után kialakult heg vastagságának. A vizsgálatok a tapasztalatok azonban bebizonyították, hogy a hegvastagság NEM befolyásolja a sikert, ugyanis egy vastagabb heg is lehet rigid „törékeny” míg egy vékonyabb heg is lehet rugalmas, könnyen alakuló. Azaz a hegvastagság méréséből nem tudunk objektíven következtetni a hegszétválás kialakulásának valószínűségére.


Szülés dinamikája/ indítás: A VBAC esetében az az ideális, ha a szülés magától indul, és magától halad a folyamat. Itt is a lelki felkészülés, ráhangolódás sokat tud segíteni. Ha indításra vagy szülés támogatásra van szükség kevesebb eszköz áll az orvos rendelkezésére mint abban az esetben, ha az előzményben nem volt császármetszés. Ilyenkor (is) nagy szerepet kapnak a természetes szülést támogató és indító praktikák.


Hegszétválás: A legrettegettebb szövődménye a VBAC kísérletnek a hegszétválás. Ennek a valószínűsége egy császármetszés után 20-32/10000 hüvelyi szülés, többszörös előzetes császármetszés esetében 170/10000 hüvelyi szülés. Amennyiben a VBAC 18 -24 hónapon belül követi a császármetszést ilyenkor a hegszétválás valószínűsége: 270/10000 hüvelyi szülés. A szülésindítás pedig 80/10000 hüvelyi szülés kockázatot rejt magában. A hegszétválás során a magzat egészségkárosodást szenvedhet el, vagy meghalhat, valamint az anya élete is veszélybe kerülhet. Ezzel a kockázattal számolni kell és ennek minimalizálása érdekében a kismamát és gyermekét a vajúdás alatt gondosabban kell megfigyelni.  

A második szülésnél a tervezetten programozott időben történő császármetszés is rejt magában kockázatot az anya és a baba számára egyaránt. Ez a kockázat lehet nagyobb vagy kisebb mintha VBAC mellett döntünk. Éppen ezért nem lehet döntésünk automatikus, hanem mindig egyénileg mérlegelve, az anya testi lelki állapotát a várandósság alakulását, a magzat helyzetét, állapotát,  a vajúdás alakulását együttesen értelmezve, a kockázatokat, lehetőségeket az anyával megbeszélve, közösen kell meghozni a döntést, hogy vállalható-e a VBAC az adott helyzetben.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek
© 2024 Szülni jó. Minden jog fentartva.

JBounce

További érdekes cikkek!!

Emailben kaphatsz még hasoló tartalmakat, csak add meg az email címed lent!!

Ha érdekel a téma iratkozz fel hírlevélre! Értékes cikkeket videókat is osztok meg, amiknek egy része csak hírlevélben ovlasható!

 

x