Ultrahang - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Ultrahang tájékoztatás

A rendelőben végzet ultrahangvizsgálatok részletessége miatt időnként hosszabb lehet egy-egy baba teljeskörű vizsgálata, mint az előjegyzésünkben lefoglalt idősáv. Esetenként hosszabb ideig tarthat, míg a baba számunkra megfelelő pozícióba mozdul, hogy az ultrahangvizsgálat során ellenőrizhető összes szervet és szervrendszert a megfelelő alapossággal át tudjuk nézni.
Az esetleg megnövekedett várakozási idő miatt előre elnézést kérünk és szeretnénk türelmeteket kérni a rendelés során, hogy minden babát egyformán alaposan meg tudjunk vizsgálni.
Az esetleges várakozás miatt a többi vizsgálat sem fog elmaradni. Ilyen esetben a doktornő és a CTG előjegyzést is rugalmasan kezeljük.

Köszönjük megértéseteket és türelmeteket!

Jelen ismereteink szerint az ultrahangvizsgálatnak nincs semmilyen hátrányos biológiai hatása, nem okoz sem anyai, sem magzati ártalmat. A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok során, a rendelkezésre álló készülékkel a szakmai protokollban előírtak betartása mellett az egyes magzati rendellenességek kimutathatósága változó mértékű. Az objektív korlátok következtében még a legmodernebb ultrahang-készüléket alkalmazva, a legjobban képzett szakemberek által, a leggondosabban végzett vizsgálatok mellett sem lehet minden esetben, az összes lehetséges fejlődési rendellenességet felismerni, mint ezt a többközpontú nemzetközi vizsgálatok igazolták. Ebből következően a negatív ultrahang-vizsgálati lelet sem zárja ki bármely szerv rendellenességének lehetőségét.
A hasi vagy hüvelyi úton végzett nőgyógyászati ultrahangvizsgálatok során, a rendelkezésre álló készülékkel a szakmai protokollban előírtak betartása mellett végzett vizsgálatok során az egyes abnormitások kimutathatósága, illetve a kismedencei szervek ábrázolhatósága a rendellenesség típusától, továbbá a vizsgált személy testalkatától függően változhat. Az objektív korlátok következtében még a legmodernebb ultrahang-készüléket alkalmazva, a legjobban képzett szakemberek által a legondosabban végzett vizsgálatok mellett sem lehet minden esetben, az összes lehetséges rendellenességet felismerni, mint ezt a többközpontú nemzetközi vizsgálatok igazolták. Ebből következően a negatív ultrahang-vizsgálati lelet sem zárja ki bármely kismedencei szerv rendellenességének lehetőségét.
Alulírott, a vizsgálatra vonatkozó és mindenre kiterjedő előzetes felvilágosítás után nyilatkozom, hogy a fentieket elfogadom és kérem az ultrahangvizsgálat elvégzését. Tudomásul veszem, hogy az ultrahangvizsgálat hatékonysága a különböző elváltozások esetében eltérő, és így nem alkalmas minden rendellenesség, adott időben, teljes biztonsággal történő felismerésére. Bizonyos rendellenességek bármikor rejtve maradhatnak, így a negatív ultrahang-vizsgálati lelet nem zárja ki bármely szerv rendellenességének lehetőségét.

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek