A csapat - Szülni jó! Dr. Dékány Ágnes szülész-nőgyógyász lapja

Gujván Nikoletta
Szülésznő

Az egyik leggyakrabban hozzám feltett kérdés, hogy miért lettem szülésznő. Azt hiszem erre egy mondattal nem lehet válaszolni. Már gyerekkorom óta fontos volt számomra az emberek segítése, azonban a nők, a várandósok támogatása lett igazán a szívügyem. Számomra szülésznőnek lenni óriási feladat. Ez nem egy szakma, hanem egy hivatás. Az életben próbálom azt az elvet követni, miszerint úgy viselkedjek másokkal, ahogyan azt  visszavárnám. A munkám során ez abban nyilvánul meg, hogy megpróbálok mind  szakmailag, mind emberileg maximálisan a kismama mellett lenni és segíteni őt a  várandósság és a szülés folyamata során, hogy érezze a támogatást.  Egy másik, a környezetem által gyakran feltett kérdés, hogy miért szeretek szülésznő  lenni. Erre a válasz egyszerű, maga a születés. Az hogy először én találkozhatok a  gyermekkel, elsőként helyezhetem az édesanyja mellkasára. Az hogy egy hosszan végig  vajúdott nap után látom az édesanya hálás tekintetét, látom az óriási boldogságot, az  örömkönnyeket. Az, hogy még évek múlva is jó szívvel gondolnak rám és írnak egy-egy  kedves gondolatot. Ez az, ami felbecsülhetetlen és amiért megéri egy nehéz szülés után is  újra oda állni és minden energiát belefektetve újra végigcsinálni.  Az állami egészségügyben szerzett tapasztalataim után, egy kivételes útra léptem, a  Szülni jó! csapatát erősítem. 

Egy gondolat, amit minden kismamának hallania kell: 
„Csupán egy lépést még a hosszú úton, hogy a lelked végre vágyott célba jusson,  személyesen átéld, mit álmod teremtett, aminek szikrája  csiholódott benned!” 
Aranyosi Ervin


Várnai Bernadett
Szülésznő
 

Ludman Erika

védőnő, perinatális szaktanácsadó

Gimnáziumi tanulmányaim után egy gyermekotthonban kezdtem dolgozni, gondozónőként, mert mindig szívesen töltöttem időmet kisgyermekek között. A csecsemőotthonban, némi szakmai képzés után már 8-10 kisgyermek, csecsemő ellátását kellet megoldanom egyszerre. Életre szóló gyakorlati tapasztalatra tettem szert! Az ott végzett munkám megerősített abban, hogy hivatásszerűen szeretném segíteni a kisgyermekek zavartalan fejlődését. Ezért jelentkeztem a védőnőképzésre. Oklevelemet 1991-ben Miskolcon vettem át az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán. 1992 óta Budapesten dolgozom területi védőnőként. Várandósságuk kezdetétől kísérem figyelemmel a kismamamákat, megszületett gyermekeik életét az általános iskola megkezdéséig követem nyomon. Munkám összetett, rendszeresen újabb szakmai kihívások elé állít, ezért folyamatosan képzem magam. Részt vettem már mentálhigiénés képzésen, kommunikációs-személyiség fejlesztő tréningen, védőoltási továbbképzésen. Érdekelnek a különböző mozgásfejlesztési technikák is, így elvégeztem az Alapozó Terapeutaképzést is. Megismerkedtem a Thai baba-és gyermekmasszással. Foglalkoztam már koraszülött gondozással, környezetpszichológiával is. 2016-ban fejeztem be tanulmányaimat, az ELTE Perinatális Szaktanácsadói Szakán. Ez a képzés rendszerezte, összefogta a már meglévő ismereteimet és új evidenciákra irányította rá a figyelmemet.

(2010-ben az év egészségügyi dolgozója lettem kolléganőimmel, kerületünkben. 2011-ben a kismamák szavazatai alapján pedig elnyertük az Év Védőnője címet, a legjobb tanácsadói kollektíva kategóriában. 2015-ben a Heim Pál Gyermek Kórház ismerte el az anyatejgyűjtés területén végzett munkámat. 2018-ban Polgármesteri Dicséretet kaptam.)

Szakmai elismeréseim jelzik számomra a kismamák és szakmai vezetőim megbecsülését, elismerését. Visszaigazolást adnak arról, hogy tovább kell folytatni utamat, át kell adnom tudásomat, tapasztalataimat a szülés, születés körül!  Megtiszteltetés számomra, hogy 2018 novemberétől a „Szülni Jó” csapat tagjaként is megtehetem ezt!

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Iratkozz fel hírlevélre!
Használati feltételek