Szülésfelkészítő beszélgetések

A kisbaba születése teljesen megváltoztatja a párok addigi életét. A családdá válás, családdá alakulás nem történik meg varázsütésre, sokkal inkább egy hullámhegyekkel és völgyekkel teli, de mindenképpen csodálatos időszak, amit megkönnyíthet egy szorongásmentes várandósság, egy szép szülésélmény, és egy nyugodt, kiegyensúlyozott gyermekágyas időszak.

A szülésfelkészítő beszélgetések célja, hogy a kismamák és kispapák számos hiteles információt kapjanak mind a várandósságról, mind a szülés-születés élményvilágáról, majd az azt követő gyermekágyas időszakról. A szülnijó csapat minden tagja a természetes szülés és a kötődő nevelés elkötelezett híve, e beszélgetések, előadások ezt a szemléletet tükrözik. 

Akár a szülnijó csapat végzi a várandósgondozást, akár más szüléskísérővel várja a kisbaba érkezését a várandós pár, ezek a beszélgetések minden érdeklődő számára nyitottak. 

A szülésfelkészítő beszélgetések alkalmával az alábbi témák kerülnek feldoglozásra:

 1. Könyvajánló: 
  Ezen az alkalmon átvesszük, milyen könyveket érdemes olvasni, mi az, amit jó szívvel javaslunk, és mi az, amit szerintünk érdemes elkerülni. 
 2. Édesapák téma
  Miben, hogyan tud segíteni az apuk a várandósság, szülés, és gyermekágyas időszak alatt. Itt beszélgetünk az apai kötődésről, és a félelmekről is. 
 3. Mire képes már a baba
  A magzat fejlődése, a  baba szülés alatti élményvilága, a szülés utáni aranyóra jelentősége. E témaköröket a kötődés jegyében is megközelítjük
 4. Szülési fájdalom, módosult tudatállapot:
  Itt a fájdalom speciális jellegéről, fontosságáról, mikéntjéről beszélgetünk, illetve a test fájdalomra adott válaszáról. A természetes fájdalomcsillapítási lehetőségek is szóba kerülnek, valamint az epidurális érzéstelenítés. 
 5. Szülőszobai mumusok:
  Oxytocin, császármetszés, gátmetszés. Őszintén beszélgetünk e témákról, hogy ne legyen homályos a helyük, és az esetleges szükségeségük. 
 6. Korai gyermekágyas időszak jellemzői, szoptatás alakulása:
  Beszélgetünk a hangulati változásokról, a szoptatás mikéntjéről. Gyakorlati tanácsok adása, az apák véelmi szerepének hangsúlyozása a legfőbb cél ezen az alkalmon. 
 7. Félelmek a várandóssággal, szüléssel, gyermekággyal kapcsolatban az anyák és az apák részéről:
  Minden félelemről szó esik névtelenül, ezt a fejeztetet a résztvevők "írják". 
 8. Videovetítés:
  Kisfilmeket nézünk meg, amiket aztán megbeszélünk, kiben milyen érzeteket keltett, milyen gondolatokat indított el. 
   

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Íratkozz fel írlevélre!
Használati feltételek
Nyomd meg a belépés gombok egyikét, hogy ne kelljen kitölteni!
© 2019 Szülni jó. Minden jog fentartva.