Sok tévhit, riadalom és félinformáció kering ezzel kapcsolatban is a kismamák között.

Ha valaki babát vár, nem beteg, sőt élete legszebb időszakát éli, ami azért tény, hogy időnként jár hullámvölgyekkel is.

 

A táplálkozással kapcsolatban is van pár szabály, amiknek a legtöbbjét az emberek nagy része nem várandósan is hasonlóan csinálja. Ezekre kell odafigyelni, de ezeken túl jó, ha egy kismama felszabadultan tudja fogadni az étkezés örömeit is.

A nem javasolt élelmiszerek közé tartozik a nyers hús. Ennek minden változata - így a hal is - hordozhat olyan kórokozókat, féregpetéket, amik veszélyesek a várandósra is, de a magzatára ez a veszély még fokozottabb.

 

A nem megmosható gyümölcsök és zöldségek a toxoplazmózis veszélyét hordozzák magukban, sokkal inkább, mint a macskák. Ezek közé tartozik a málna, az eper, de a saláta is nehezen mosható meg. Ezekkel mindenképp érdemes elővigyázatosnak lenni.

 

Nem javasolt fogyasztani a „romlott” ételeket, mint például a kék penészes sajtot, vagy a camembert-et.

 

A túlzott szénhidrát-bevitel a súlygyarapodás legfőbb oka, így érdemes az édességeket, kenyérféléket, tésztákat visszaszorítani. Oldalamon van egy szénhidrát táblázat, ami jó támpontot ad arra, hogy melyik ételféleségben mennyi szénhidrát van.

 

Nagyon jó, ha egy kismama sok zöldséget, gyümölcsöt, és minőségi hőkezelt húsokat fogyaszt. Édesség helyett a joghurt és a gyümölcsök az elsődlegesen választandó helyettesítők.

 

A folyadékbevitel legjobb módja a víz. Nagyon csapdás a gyümölcslevek választása, hiszen ezek általában hőkezeltek, így vitamintartalmuk minimális, azonban legtöbbször tartalmaznak hozzáadott cukrot, ami miatt viszont a rejtett szénhidrát tartalmuk nagyon magas lehet. Ha a víz nagyon unalmas lenne, akkor érdemes gyümölcsteával próbálkozni, illetve az otthon előállított gyümölcslevek azonnal elfogyasztva szintén nagyon jó alternatíva lehet.

 

A várandós vitaminokat nem szoktam rutinszerűen javasolni. Vannak olyan helyzetek, évszakok, időszakok a várandósság során amikor indokolt lehet szedésük. Kivétel ez alol a folsav, amit ha egy még csak babát tervező pár keres fel, akkor már a tervezés fázisában érdemes elkezdni és a várandósság 12. hetéig szedni. A várandós vitaminok helyett a kiegyensúlyozott táplálkozást sokkal jobb megoldásnak érzem.

 

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Íratkozz fel írlevélre!
Használati feltételek
Nyomd meg a belépés gombok egyikét, hogy ne kelljen kitölteni!
© 2019 Szülni jó. Minden jog fentartva.