7 pont ahhoz, hogy szülési fájdalmaidat könnyebben éld meg

7 pont ahhoz, hogy szülési fájdalmaidat könnyebben éld meg

Nagyon megdöbbentő, hogy egyik legutóbbi posztomban milyen szélsőséges élményekről számoltak be anyukák saját szülési fájdalmaik kapcsán. Volt aki borzalmasnak, és szinte elviselhetetlennek, volt aki pedig felemelőnek érezte, és bármikor újra átélné szülése minden percét.
7 pontban próbálom összeszedni mi segíthet Neked abban, hogy szülésed élmény teli legyen, és a fájások megszelídült segítőid, ne pedig ellenségeid legyenek.

1, Válaszd azokat a segítőket, akik valóban ráhangolódnak kéréseidre, kérdéseidre. Az orvosod, a bábád, dúlád, a férjed és mindenki, aki még veled lesz a szülésnél jó ha tudja, hogy Te mit is szeretnél, hogy Neked mi a fontos, és mik a prioritásaid. Az a jó, ha úgy érzed a csapat aki veled van közös hajóban evez veled. A szülőszoba nem harctér. Ha ott úgy érzed egyik „csapattagot” le kell győznöd, vagy ki kell játszanod, akkor neki nincs melletted helye a szülésed idején. A bizalmi légkör az egyik legfontosabb komponense a sikeres, és örömteli szülésnek. Te és a babád legyen a központban.

2, A szülésre megpróbálsz felkészülni. Olyan segítőket válassz ebben, akik rendszeresen jelen vannak szülésnél is. Akik valóban láttak, tapasztaltak többféle szülést. Elméletben sokat lehet erről tudni és beszélni, de a személyes rendszeres tapasztalatot semmilyen elméleti tudás nem tudja pótolni. Olvass hasznos könyveket a témában. Nem könnyű a jó könyveket megválasztani, ha csak egyet olvasnál, akkor az Ina May Gaskin Útmutató a szüléshez című könyve legyen.

3, Ne hallgass rémtörténeteket. A szülés életed legnagyobb eseménye, ami egész személyiségedet fogja megváltoztatni, és nagyon pozitív változások mehetnek végbe az életedben ezáltal. Megérezheted milyen sokra is vagy képes, és hogy mennyi rejtett tartalékod van. Azonban nagyon veszélyesek a beszélgetések már szült barátnőkkel várandósan, mert nem tudom megmagyarázni miért, de mégis sokan szeretik ijesztgetni a kismamákat. Ha valaki elkezdi, vagy csak gyanú van arra, hogy el fogja kezdeni ezt a fajta beszélgetést, azonnal zárd rövidre a témát. Ne menj bele rémtörténetek meghallgatásába, vitákba, mert nagyon elbizonytalaníthatnak.

4, Testedet jó ha karban tartod, és intim tornával is készíted a nagy napra. Amikor megindul a szülésed akkor már otthon kezdj ráhangolódni arra, hogy a fájások alatt tudatosan lazítsd el a testedet. Nagyszerű dolog ezt a kezdetekkor, vagy még jobb már a jósló fájások alatt gyakorolni, mert így rá fogsz érezni arra, hogyan tudsz az erősödő összehúzódások alatt is laza lenni. Tested szinte automatikusan fogja felvenni azt a ritmust, hogy az összehúzódásokra nem feszességgel, hanem lazasággal reagál.

5, Vajúdásod alatt légzésed legyen kiegyensúlyozott és lehetőleg lassú. Nem kell semmilyen különleges légző gyakorlatokon részt venned, csak a felszínes pihegő légzést, vagy a lélegzet visszatartását kerüld a vajúdás idején.

6, Amikor jönnek a valóban intenzív összehúzódások gondolj arra, milyen nagyszerű ahogy tested dolgozik, és hozza egyre közelebb babádat. Próbáld gondolataidat arra fokuszálni, hogy egyre jobban átadod magad az erőnek ami ki fogja őt hozni onnan. Gondolj arra milyen csodálatos módon szerkesztett egy női test ahogy dolgozik a szülés idején. Próbálj nagyon laza lenni minden izmodban. Ne állj ellen az összehúzódás erejének, hanem keresd azt a pózt, amiben igazán el tudsz lazulni. Próbáld elképzelni, hogy a fájás egy hullám és csak hagyd, hogy ez az érzés ez a hullám vigyen azon az úton amin minden nőnek végig kell mennie, az anyává válás folyamatában. Ahogy érzed az összehúzódás csökkenését rögtön próbáld a pihenőidőt maximálisan kihasználni, ha tudsz szundíts egy kicsit, hidd el erre is képes vagy.

7, A kitolási szakban amint érzed az erőt a testedben, működj együtt vele, és nyomással is segítsd kisbabád útját. Hallgass a szülésznődre és az orvosodra, hogy lehetőleg gátvédelemben, sérülés nélkül érkezzen meg gyermeked. Igen ez is lehetséges akár első szülésnél 4 kg-os baba esetén is. A lazításon, a légzésen, az együttműködésen, és szöveteid genetikai adottságán múlik.

Lehet, hogy ezt most túl soknak, és hírtelen kivitelezhetetlennek érzed, de minél többet gondolkodsz ezen, minél inkább ráhangolódsz arra, hogy ez az esemény egy fantasztikus része az életednek, és nem csak egy túlélőtúra annál könnyebben fog menni. Hidd el meg tudod szülni azt a kisbabát aki épp a Te testedben növekszik, hiszen Ti már most egy csapat vagytok!

Erről is, és még sok egyéb hasznos dologról fog szó esni a következő szülésfelkészítő tanfolyamon.
Jelentkezz most!
http://szulnijo.hu/tanf…/szuelesre-felkeszito-tanfolyam.html

Feliratkozás hírlevélre

Ne maradj le hasznos cikkekről, írásokról! Íratkozz fel írlevélre!
Használati feltételek
Nyomd meg a belépés gombok egyikét, hogy ne kelljen kitölteni!
© 2019 Szülni jó. Minden jog fentartva.